Eerste monteur utiliteit

Weet jij wat utiliteit is? Die naam wordt gebruikt in de bouw voor alles wat geen woning is: kantoren, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen, fabrieken. De rest dus. Als eerste monteur utiliteit leg jij in dat soort gebouwen allerlei installaties aan.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25834

Opleiding

In gebouwen zitten meerdere installaties. Denk aan installaties die gas, water luchtbehandeling en de verwarming verzorgen. Tijdens de opleiding tot eerste monteur utiliteit leer jij hoe ze werken en hoe je ze kunt onderhouden. Je leert te werken met de gereedschappen die je daarbij nodig hebt. Je leert hoe je storingen kunt oplossen en hoe je de systemen nog beter kunt laten functioneren. Ook leer je leiding geven aan collega monteurs.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 20%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Eerste Monteur Utiliteit"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Eerste monteur utiliteit". Een student eerste monteur utiliteit spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als eerste monteur utiliteit aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Eerste monteur utiliteit". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Ilker en de volgende tekst verschijnt: "Student, Ilker Tuncer". De scene gaat over naar Koos met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Koos van Beek". Ze staan beiden in een werkplaats. In de video pakt Ilker een laskap en begint met lassen. In beeld staat het volgende weergeven: "De monteur utiliteit onderhoudt en monteert werktuigkundige installaties in gebouwen."

Als eerste neemt Koost het woord. Hij staat in de werkplaats en vertelt wat ze doen.

Koos: Wat wij doen als ...? [00:00:13] is het installeren van... werktuigkundige installaties. We installeren van badkamers tot aan het distributiecentrum van Albert Heijn.

Beschrijver: Ilker staat naast Koost en vult hem verder aan. Op de achtergrond zijn onder andere stalen buizen te zien. Er worden ondertussen beelden getoond van Ilker die een buis heeft gelast. Koos beoordeelt zijn werk. In de volgende scene vertelt Koos over de werkzaamheden. Ondertussen worden de benodigde materialen getoond zoals metaal, veiligheidshandschoenen en een constructietekening. In een volgende scene legt Koos een tekening uit aan Ilker. Hij vervolgt daarna zijn verhaal over het beroep.

Ilker: Wat doen we allemaal? We fitten, knijpen, lassen en zagen. Opruimen hoort er natuurlijk ook bij.

Koos: Dat ziet er goed uit. Op de werkplaats wordt geprefabt. We maken hier dus de stukken klaar vanaf de tekening en gaat op transport naar de werkplek en wordt daar het gebouw ingeschoven.

Deze lengte buis, aftakkingen erop, een lasverloop erin. Hier een schuine projectie. Hier staan de ...? [00:00:47]

Wat leuk is aan ons vak, is dat je altijd met heel veel verschillende mensen te maken hebt op heel veel verschillende plekken. Van politiebureau, grote villa’s.

Beschrijver: Ilker vult Koos aan waarop Koos vervolgens op reageert.

Ilker: Kastelen

Beschrijver: Gevangenissen. Ja, kastelen.

Beschrijver: Ilker komt met een toevoeging op zijn eerdere reactie. Koos beaamt dat vervolgens en geeft aanvulling. De video daarna laat zien hoe Ilker een buis aan het slijpen is. Koos spreekt vervolgens over kwaliteiten die nodig zijn om dit beroep uit te oefenen.

Ilker: Hier het Keukenhofkasteel.

Koos: Muiderslot.

Wat je in huis moet hebben om monteur te worden in de utiliteit is in ieder geval een goede dosis werklust en praktisch denkvermogen.

Beschrijver: Na Koos komt Ilker in beeld. Hij neemt een selfie-video op. Hij staat met de laskap op en laat een metalen constructie zien.

Ilker: Ik heb een bijzettafel gelast. Dat is handig voor huis.

Beschrijver: Na Ilker komt Koos weer aan het woord. De beelden tonen ondertussen Ilker die een buis aan het sealen is.

Koos: Met Ilker gaat het goed. Ik ben blij met hem. Dat weet hij ook. Het is gewoon een jongen waar je afspraken mee kan maken. En als het niet gaat, dan hoor je hem ook en dat is ook fijn. Hij ontwikkelt zich ook heel goed.

Beschrijver: Ilker vult Koos verder aan waarop Koos reageert.

Ilker: Uiteindelijk wil ik hier vakman worden want daar zijn we voor.

Koos: Dat is je geraden.

Beschrijver: Ilker neemt het woord over van Koos. De video gaat daarna naar een einde.

Ilker: Waar ik trots op ben is het bejaardencentrum dat we hebben gebouwd. Daar heb ik een jaar gelopen zelf. Iedere keer als ik daar dan langsloop dan is het echt omkijken naar het gebouw want het is gewoon hartstikke leuk om te zien dat het af is.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Eerste monteur utiliteit". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "doet installatiewerk in gebouwen", "verzorgt periodiek onderhoud", "legt leidingen aan", "demonteert, reinigt of vervangt onderdelen", "controleert het werk", "begeleidt en coacht collega's". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Eerste monteur utiliteit" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "technisch en precies", "leergierig", "samenwerkend en aansturend", "taakgericht en klantgericht", "georganiseerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als eerste monteur utiliteit houd je je bezig met de aanleg en het onderhoud van werktuigkundige installaties. Sanitaire installaties, en installaties voor gas, water verwarming, ventilatie en brandbestrijding. Je begeleidt je collega monteurs en bewaakt de kwaliteit van het werk.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €15
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.