Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit

In dit beroep installeer je elektrotechnische installaties. In woningen en kantoren, ziekenhuizen of fabrieken (utiliteiten). Spannend!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Opleidingscode
25736

Opleiding

Je leert om onderdelen van elektrotechnische installaties in elkaar te zetten en in gebruik te stellen. Je leert ook bestaande installaties stapsgewijs uit elkaar te halen. Een onderdeel van je opleiding is om storingen te verhelpen. Daarnaast leer je hoe je monteurs aan kunt sturen en hoe je de taken kunt verdelen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 70%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 52%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 39%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit". Een student Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jari en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jari Kimenai". De scene gaat over naar Eric met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Eric van Gestel". In beeld staat vervolgens weergeven: "De eerste monteur verzorgt de aanleg, montage, reparatie en renovatie van grote elektronische systemen in een gebouw." Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond van Jari samen met een collega die bezig is met een besturingskast.

Jari neemt als eerst het woord. Hij staat in een grote werkplaats met apparaten. Ondertussen is Jari bezig met de bedrading van een besturingskast.

Jari: Ik ben met deze besturingskast bezig. Dit is een kast voor een fabriek van een waterzuivering.

Beschrijver: In beeld wordt een deur weergeven met daarop de tekst "panelenbouw". Eric neemt vervolgens het woord.

Eric: Binnen de panelenbouw hier maken wij verschillende besturingskasten en panelen.

Beschrijver: Na Eric komt Jari die een selfie-video maakt samen met drie andere collega's. Jari neemt het woord.

Jari: Hallo, ik ben Jari en wij zijn de panelenbouwers.

Beschrijver: Na Jari gaan we terug naar Eric die uitlegt geeft aan Jari. Jari reageert op Eric. Eric vervolgt zijn verhaal en stelt een vraag aan Jari waarop Jari antwoordt. Ondertussen worden er beelden getoond van de besturingskast.

Eric: Dit is de kast die klaar moet zijn.

Jari: Die is af.

Eric: Want er is net gebeld en de mensen op locatie willen hem ontvangen. Maar zorg je er dan ook voor dat die hier getest wordt?

Jari: Ja.

Beschrijver: In deze scene legt Eric uit wat het beroep inhoudt. Ondertussen worden er verschillende besturingskasten getoond.

Eric: Het kan een klein kastje zijn die we op tafel hebben liggen en waar we zo mee klaar zijn, maar het kan ook een paneel zijn van zes meter lang en twee meter hoog dat ergens in de industrie wordt geplaatst.

Beschrijver: Na Eric komt Jari aan het woord. De sfeerimpressies laten zien hoe Jari de bedrading aansluit van een kast.

Jari: Het werk wat ik nu doe vind ik gewoon hartstikke leuk om te doen. Het bevalt me gewoon prima. De ene keer dan stuur je juist collega’s aan want dan ben je net wat verder dan een andere collega. Dus dan help je die als die problemen tegenkomt. En de andere keer ben je gewoon met wat moeilijkere dingen bezig en dan ben je die gewoon helemaal zelf aan het uitzoeken.

Beschrijver: In deze scene zijn een collega en Jari bezig met een kast. De collega stelt Jari vragen waarop Jari reageert. Ondertussen is de collega bezig met het aansluiten van de bedrading.

Collega: Heb ik ook de goede kleur draden gebruikt?

Jari: Ja, dat heb je goed gedaan.

Collega: Gebruik ik altijd soepele draad of gebruik ik ook ...? [00:01:10]

Jari: Altijd soepele draad. Dat is ook het makkelijkste om aan te sluiten.

Beschrijver: Jari neemt vervolgens het woord.

Jari: Ik ben geen persoon die dan stil kan zitten. Ik ben gewoon graag met mijn handen bezig.

Beschrijver: In deze scene heeft Eric een tekening in de hand en geeft hij Jari advies. Jari reageert daar vervolgens op. In de volgende scene legt Jari uit wat er voor dit beroep benodigd is. Ondertussen worden er sfeerimpressies getoond. De video wordt na het verhaal van Jari afgesloten.

Eric: Maar als jij die wijzigingen aanbrengt op tekening op het moment dat je ze in het werk tegenkomt, ik denk dat je dan efficiënter werkt.

Jari: Dat is goed. Ik zal het meenemen.

Je moet sociaal zijn, goed met je collega’s om kunnen gaan en geduld hebben. Als je gewoon lekker hebt gewerkt en gewoon voldoening uit je werk hebt gehaald, dat vind ik gewoon het belangrijkste. Als je dan weer voor een nieuwe fabriek bezig bent geweest en dat je naderhand weer ziet dat een fabriek gewoon weer draait op de kasten die je zelf hebt gebouwd, dan is dat altijd een mooi eindresultaat.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "installeert elektrotechnische installaties", "monteert en controleert onderdelen", "legt bekabeling en leidingwerk aan", "bereidt zijn werk goed voor", "behoudt het overzicht en voert de leiding". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit" met daaronder de benodigde skills: "deskundig", "elektrotechnisch inzicht", "begeleidend en coachend", "nauwkeurig en oplettend", "verantwoordelijk", "stressbestendig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Wat woningen zijn, dat weet je vast. Maar utiliteit? Die naam wordt gebruikt in de bouw voor alles wat geen woning is: kantoren, overheidsgebouwen, ziekenhuizen, scholen, fabrieken. De rest dus. Als eerste monteur elektrotechnische installaties woning en utiliteit leg jij in woningen en utiliteitsgebouwen de elektriciteit aan. Ook datanetwerken (telefoon, internet) en beveiligingsinstallaties vallen onder jouw werkzaamheden, zelfs de verkeerslichten! Als eerste monteur kan je leiding geven aan meerdere monteurs.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 84%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 96%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.