In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Karst Moens en praktijkopleider Merlijn Camp over het vak van researchinstrumentmaker.
(ENERGIEKE MUZIEK)
Beeldtekst:
Researchinstrumentmaker
Karst Moens, student
Merlijn Camp, praktijkopleider
Maakt en test CNC-programma's, instrumenten en losse onderdelen van instrumenten.
Student Karst Moens is op een werkplaats.
KARST MOENS (IN EEN VLOG): "Hallo, ik ben Karst. Vandaag gaan we werken in de werkplaats. We gaan wat onderdelen maken voor de criostaat. Die gaan we op de draaibank achter me werken. En op de freesbank hier naast me."
KARST: "Ik loop mijn stage bij de Leidse universiteit bij de FMD, de fijn mechanische dienst."
Praktijkopleider Merlijn Camp is ook op de werkplaats en richt zich tot de camera.
MERLIJN CAMP: "Het is een bedrijf wat eigenlijk vooral ondersteuning doet voor studenten en professoren bij hun onderzoeken, dus eigenlijk alles wat praktische onderzoeken zijn en waar het gaat uiteindelijk op de onderhoud, en het ontwerpen en het maken van opstellingen voor hun onderzoeken. En uiteindelijk moeten er een aantal stangen in gemonteerd worden, om 2 veren bij elkaar te houden. En dan is het uiteindelijk dit onderdeel wat heel belangrijk is daarvoor."
KARST: "Het leukste om te doen is samen met de onderzoeker te zitten om tot een oplossing te komen voor een probleem en uiteindelijk dan een mooi product te kunnen geven aan een professor of een onderzoeksteam."
Karst en Merlijn staan samen voor de camera.
MERLIJN: "Ik begeleid Karst hier in de werkplaats. Tot nu toe gaat het heel erg goed, er zit echt een hele grote stijgende lijn in. Hij weet steeds meer dingen aan te pakken en ik kan hem steeds vrijer laten in zijn werkzaamheden hier binnen de werkplaats."
KARST: "Hij doet het vooral door af en toe een steuntje te geven, af en toe even te vragen hoe het gaat of hoe ik het wil aanpakken en op die manier kan ik wel mezelf ontwikkelen en hij helpt gewoon vooral heel erg in de juist richtlijn te komen van echt een zelfstandig researchinstrumentmaker worden."
MERLIJN: "Wat een student vooral mee zou moeten krijgen is dat hij vooral zelfstandig zou kunnen werken, zelfstandig een probleem weet aan te pakken en dat weet op te lossen… en dat hij uiteindelijk tot een product kan komen van prototype tot eigenlijk werkende opstelling."
Beeldtekst:
Vakfacts researchinstrumentmaker:
- bewerkt materialen
- maakt en test CNC-programma's
- produceert onderdelen voor instrumenten
- bouwt en test instrumenten
- ontwerpt prototypen
Skills:
- nauwkeurig
- technisch inzicht
- zelfstandig
- analytisch
Beeldtekst:
De opnames voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.