Zelfstandig werkend kok

Als zelfstandig werkend kok kan je zelf menu’s bedenken en klaarmaken en houd je je hoofd koel terwijl je in snel tempo de lekkerste gerechten maakt in de keuken.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Horeca, toerisme en recreatie
Opleidingscode
25182

Opleiding

Je leert gerechten maken en aanpassen op basis van (dieet)wensen van gasten. Je leert creatief en innovatief te koken, zodat je nieuwe gerechten kunt ontwikkelen voor de menukaart. Je leert op de winstgevendheid te letten door ook recepten aan te bieden die de kosten laag houden. Tenslotte leer je taken verdelen en leiding geven aan collega-koks.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 57%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op stage Goed
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als zelfstandig werkend kok bereid je gerechten en componenten. Je houdt rekening met dieetwensen. Je voert ondersteunende werkzaamheden uit, zoals het beheren van de keukenvoorraad, meedenken over het menu en het verbeteren van de kwaliteit. Je helpt je medewerkers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Je plant je werkzaamheden en je voert ze zelfstandig uit. Uiteraard word je vaak bijgestaan door collega’s en hulpkrachten.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers