In deze videoserie van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) vertellen studenten van beroepsopleidingen over hun aankomend vakgebied en over hun stage. Ze doen werkervaring op bij een erkend leerbedrijf. Ook de praktijkopleiders van de studenten komen aan het woord. In deze video vertellen student Floor Depla en praktijkopleider Stefan Brugmans over het vak van zelfstandig werkend bakker.
(ENERGIEKE MUZIEK)
Beeldtekst:
Zelfstandig werkend bakker
Floor Depla, student
Stefan Brugmans, praktijkopleider
Maakt bakkerijproducten en richt zich op de kwaliteit van producten en processen in de bakkerij.
Student Floor Depla staat in een keuken.
FLOOR DEPLA (IN EEN VLOG): "Hallo, ik ben Floor. Dit zijn m'n collega's Roel en Dennis. Die zijn worstenbroodjes aan het maken. Ja, en ik help ze daarbij."
FLOOR: "Hoi, ik ben Floor en ik volg de opleiding Zelfstandig werkend bakker. Als ik begin, dat is rond een uur of vier, dan moet ik deegjes klaarmaken alle kleine broodjes, op tijd alles in de rijskast. Zodat alles op tijd klaar is als de winkel opengaat. Voor acht uur moet het grote brood klaar zijn."
Floor staat samen met praktijkopleider Stefan Brugmans bij een machine.
STEFAN BRUGMANS (TEGEN FLOOR): "Floor, wil je voor het tarwebrood dadelijk gaan afwegen? 300 gram pasta en 800 gram roomboter."
FLOOR (TEGEN STEFAN): "Ja. En dat mag er allemaal bij? O nee, het zout moet natuurlijk apart."
STEFAN: "Ik ben Stefan Brugmans. Eigenaar van Martin Brood Patisserie Chocolade. En zoals de naam al zegt, we maken brood, chocola, patisserie, gebak. Eigenlijk heel veel dingen die met het bakkersvak te maken hebben."
Stefan laat een bakproces aan Floor zien.
STEFAN (TEGEN FLOOR): "Komt hij eruit. Draai je 'm hier in. Rollen en dan hier neerleggen."
Floor en Stefan staan samen voor de camera.
STEFAN (TEGEN FLOOR): "Floor, je bent al een aantal weken bij ons in het bedrijf. Als ik ga vergelijken, de technieken en de producten die je maakte toen je bij ons binnenkwam en nu, zie ik al een grote vooruitgang."
FLOOR (TEGEN STEFAN): "Wat mooi om te horen. Ik zie ook het verschil tussen het begin, toen ik hier net was, en nu. Zoals het eerste worstenbroodje en nu. Dat het er mooier uitziet."
Beeldtekst:
Vakfacts zelfstandig werkend bakker:
- ontwikkelt
- maakt en bakt bakkerijproducten
- bestelt grondstoffen en producten
- houdt bakkerij schoon
- adviseert klanten over bakkerijproducten
- bewaakt de kwaliteit van de producten
Skills:
- creatief
- kwaliteitsbewust
- nauwkeurig
- gedisciplineerd
- werkt systematisch
- foodie
Het logo van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verschijnt in beeld.
Beeldtekst:
De opnames voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven.