Zelfstandig werkend bakker

Je bent als zelfstandig werkend bakker niet alleen geduldig en heel precies, maar ook creatief en je durft te experimenteren.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl
Profiel
Horeca, bakkerij en recreatie
Richting
Bakkerij en winkelambacht
Opleidingscode
25722

Opleiding

Je leert de fijne kneepjes van het bakkersvak kennen. Je leert op ambachtelijke wijze brood en banket te bakken. Als kers op de taart leer je ook bruidstaarten bakken. Jij kent de fijne kneepjes om heerlijke producten te maken. Natuurlijk ken je ook de hygiëne eisen en leer je hoe je goed kunt schoonmaken.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,0
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 68%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 47%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op stage Ruim voldoende
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als zelfstandig werkend bakker maak je allerlei soorten broodproducten, hartige producten en gebak. Je houdt je ook bezig met de inkoop. Je beoordeelt het uiteindelijke resultaat op kwaliteit en je zorgt voor de planning van het werk. Je bent creatief en vernieuwend. Je weet alles over deeg en beslag en de ovens die je gebruikt voor het bakken. Je werkt zorgvuldig en hygiënisch. Het bakkersvak is lichamelijk behoorlijk pittig omdat je je werk vooral staand en lopend verricht. Vroeg opstaan en in een hoog werktempo allerlei producten maken horen erbij. Het is niet drie uur doen over een taart zoals in programma’s als heel Holland bakt.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 91%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers