Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam medewerker vers". Een student vakbekwaam medewerker vers spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als vakbekwaam medewerker vers aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.
De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam medewerker vers". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Bas en de volgende tekst verschijnt: "Student, Bas Kreffer". De scene gaat over naar Thomas met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Thomas de With". Ze staan beiden in een winkel achter een toonbank met versproducten. In beeld staat het volgende weergeven: "De vakbekwaam medewerker vers werkt in een winkel of supermarkt waar verse etenswaren worden gemaakt en verkocht."
Thomas komt als eerste aan het woord en we horen hem uitleg geven aan Bas.
Thomas: De kleuren moeten niet allemaal rood bij rood, groen bij groen. Het is mooier om de kleuren een beetje...
Beschrijver: Na Thomas horen we Bas. Op de beelden legt Bas ondertussen de vleeswaren klaar. In de volgende scene maakt hij een tafel schoon. Het bordje van SBB komt in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Daarna meet hij de temperatuur van het vlees. Er worden daarnaast beelden getoond van de aanwezige vleesproducten zoals ontbijtspek, kinderworst en salami.
Bas: Ik begin 's ochtends vroeg met het voorbereiden van de toonbank. Dus alle producten mooi opmaken. En zorgen dat het presentabel is voor de klanten. Je hebt een verantwoording naar de klant toe. Je geeft wel een product mee en als het slecht verzorgd is, dan kunnen klanten er ziek van worden. De temperatuur van gevogelte moet onder de vier graden zijn als het binnenkomt. Hij is 2,6 graden. Dus we kunnen hem opslaan. Het is belangrijk dat je erop let dat kruisbesmetting voorkomen wordt. Of alles de juiste temperatuur heeft zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te ontwikkelen.
Beschrijver: Na Bas gaan we over naar Thomas. Ondertussen is iemand een mes aan het slijpen.
Thomas: Ik zal het nooit vergeten. Hij kwam solliciteren en hij zei: Ik hou zo vreselijk veel van vlees en versproducten. Ik zag gelijk die twinkeling in zijn ogen en dacht, kijk, dat is zo belangrijk.
Hij heeft al een paar keer in zijn vinger gesneden omdat hij naar vrouwen zat te kijken. Dat is ook een leermoment. Maar goed.
Beschrijver: Bas vult Thomas aan. We horen Thomas daarna.
Bas: Maar ik heb een vriendin dus...
Thomas: Oh ja, hij heeft een vriendin.
Beschrijver: In deze scene staat Bas achter de toonbank. Een klant komt binnen. Bas ontvangt de klant. We horen Bas. In de volgende scene vertelt Bas over zijn ervaringen. Op de beelden verpakt hij de varkenshaasjes. De scene daarna gaat terug naar Bas en de klant. In de laatste scene neemt Bas een selfie-video op. Hij laat de producten van de toonbank zien. De video gaat daarna naar een afsluiting.
Bas: Goedemiddag. Wat kan ik voor u doen? Twee gevulde varkenshaasjes? Gaat u ze in de oven bereiden of in de pan? Dan is het op 160 graden, 20 minuutjes.
Als je goed advies mee kunt geven aan de klant en ze komen terug in de winkel en ze hebben lekker gegeten. Dat is een heel goed gevoel.
Alstublieft, meneer. Eet smakelijk. Fijne avond. Tot de volgende keer.
Kom gezellig langs voor een lekker maaltijdje. Voor lekkere vlug-klaar-producten en salades. En voor alle andere stukken vlees. Houdoe.
Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam medewerker vers". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt met verse etenswaren", "zorgt voor hygiëne", "controleert op versheid en kwaliteit", "kent de versproducten", "bereidt maaltijden", "adviseert klanten", "werkt met apparaten". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam medewerker vers" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "veilig en hygiënisch", "collegiaal en klantgericht", "oplettend en lerend", "georganiseerd", "verzorgd". Op de beelden snijdt Bas ondertussen het vlees met behulp van een vleessnijmachine. Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.