Vakbekwaam medewerker veehouderij

Als vakbekwaam medewerker veehouderij verzorg je verschillende diersoorten, als paarden, koeien, varkens en schapen. Jij neemt beslissingen over de verzorging.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Paarden, koeien, varkens en schapen, je leert ze allemaal kennen tijdens jouw opleiding. Ze hebben jouw zorg nodig, dus je krijgt les over voeding, huisvesting, fokkerij en de gebruikte technieken. Ook leer je over het onderhoud van grasland en de bediening van bijvoorbeeld melkmachines.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 80%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 24%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Vakbekwaam medewerker veehouderij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam medewerker veehouderij". Een student vakbekwaam medewerker veehouderij spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als vakbekwaam medewerker veehouderij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam medewerker veehouderij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Inge en de volgende tekst verschijnt: "Student, Inge de Bont". De scene gaat over naar Ad met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Ad Bink". Ze bevinden zich in een melkgeitenbedrijf. In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt het vee, draagt zorg voor voedergewassen en begeleidt de dierlijke productie."

Als eerste neemt Inge het woord.

Inge: Ik doe de opleiding vakbekwaam medewerker veehouderij niveau drie.

Beschrijver: Ad neemt het woord over van Inge. Ondertussen brengt Inge in de video de melkinstallatie aan bij de geit. In de volgende scene hebben Ad, Inge en nog een collega een aantal geiten in een hoek gedreven. Daarna vertelt Ad over de werkzaamheden. Ondertussen rijdt Inge met de voermachine door de stal en voert ze de geiten.

Ad: We zijn op het melkgeitenbedrijf Bibro. Het gaat hier vooral om de geitenmelk. Welke door de coöperatie Amalthea verzameld wordt en in de fabriek wordt verwerkt tot een harde Goudse geitenkaas.

Ik zal erachter gaan staan. Dan moet Inge maar de spuitbus geven.

De geiten worden tweemaal daags gemolken, zowel 's morgens als 's avonds. De geiten worden 's morgens afgeveegd. Daarna krijgen ze weer vers voer voor de volledige dag. De geiten staan op stro. Dus iedere dag wordt er ook vers stro bijgegooid. Zodat ze een mooi, schoon ligbed hebben.

Beschrijver: Het woord gaat naar Inge.

Inge: Wat het leuk maakt is het omgaan met dieren. Tussen de dieren zijn. Het verzorgen, het vertroetelen, iedere dag bezig zijn.

Beschrijver: We gaan terug naar Ad. Ad en Inge staan bij de geiten. Daarna geeft hij feedback over Inge. Ondertussen aait Inge in de video de geiten.

Ad: We gaan nu de geiten opkappen, de teentjes bijknippen. Als jij ze dan vastzet dan zal ik ze bijsnijden. En de niet al te moeilijke mag jij eens proberen op te kappen.

Een spontane meid. Ze weet van aanpakken. Dus wat dat betreft kreeg ik soms wat extra tijd om dingen te vertellen. Of om andere dingen te doen. En daarna kan ze weer vlot aan het werk. Dus het is goed om met Inge samen te werken. Prettig.

Beschrijver: Inge neemt een selfie-video op. De video gaat vervolgens naar een afsluiting.

Inge: De geiten zijn gevoerd. Ze zijn verzorgd. Nu kunnen we aan de koffie.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam medewerker veehouderij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "verzorgt bedrijfsgebouwen, machines en installaties", "draagt zorg voor de productiedieren", "verzorgt de dierlijke productie", "begeleidt de werkzaamheden", "bewaakt de planning". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam medewerker veehouderij" met daaronder de benodigde skills: "dierenliefhebber", "zelfstandig", "verantwoordelijk", "zorgzaam", "gestructureerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vakbekwaam medewerker veehouderij werk je bij een bedrijf waar paarden, schapen, geiten of rundvee worden gehouden. Het bedrijf houdt zich bezig met de productie van dieren en met de productie van dierproducten. Jij zorgt er voor dat de dieren gezonde voeding krijgen en je maakt hun leefruimte schoon. Ook help je bij de verzorging van zieke dieren. In een agrarisch bedrijf, bijvoorbeeld een melkveebedrijf, verzorg jij de dieren. Je houdt hun gezondheid in de gaten en let erop dat ze zich normaal gedragen. Ook hun omgeving houd je in de gaten, dus de hokken, de stal of het weiland waarin ze verblijven. Je werkt grotendeels zelfstandig, maar overlegt regelmatig met een ondernemer of bedrijfsleider. Die is ook eindverantwoordelijk. Je hebt een vast takenpakket.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €13
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 91%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector