Proefdierverzorger

Bij proefdieren kun je denken aan een muis, een rat, een konijn, een kip of een geit. Ze worden gebruikt voor (wetenschappelijk) onderzoek en lopen daarbij de kans zich onprettig te voelen, pijn te hebben of zelfs te sterven. Als proefdierverzorger heb jij dus een belangrijke taak.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar

Opleiding

Je leert hoe je dieren voedt en verzorgt en hoe je de dierenverblijven schoon houdt. Als proefdierverzorger leer je extra op gezondheid en dierenwelzijn te letten en hoe je de registratie daarvan bij kunt houden. Je leert hoe je de voortplanting begeleidt en hoe je moeder en jongen kunt begeleiden. Ook leer je materiaal te verzamelen voor genotypering (erfelijke eigenschappen herkennen).

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op stage Niet bekend
Voor deze opleiding, in dit jaar

Beroep

Als proefdierverzorger voer en verzorg je proefdieren en houd je hun leefomgeving schoon. Je behandelt de dieren met veel respect en je bent voorzichtig. Onder begeleiding van je leidinggevende help je mee met de experimenten en je assisteert ook bij het fokken van deze dieren. Eenvoudige, biotechnische handelingen doe je eventueel zelf. Daarbij houd je altijd de gezondheid van de dieren goed in de gaten en schrijf je alle testgegevens zorgvuldig op.

Studie in cijfers