Retailspecialist

Werk aan de winkel! Daar weet jij alles van. Je werkt aan de presentatie van het assortiment, adviseert klanten en kijkt of je de verkoop kunt verhogen.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Het moet je natuurlijk wel een beetje in je bloed zitten, maar je leert tijdens de opleiding tot verkoopspecialist hoe je ondernemender wordt en hoe belangrijk het is om initiatief te nemen. Je leert hoe je een winkel aantrekkelijk maakt en hoe je met collega's samenwerkt om het beste resultaat te halen. Je krijgt de vakken economie, marketing en verkoop. En je leert hoe je een webshop beheert. 

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 65%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 60%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Retailspecialist"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Retailspecialist". Een student retailspecialist spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als retailspecialist aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Retailspecialist". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Thomas en de volgende tekst verschijnt: "Student, Thomas van Haastrecht". De scene gaat over naar Guido met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Guido Vermaas". In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt in een winkel, stuurt een groep medewerkers aan en houdt de voorraden in de gaten."

Als eerste komt Thomas aan het woord.

Thomas: Ik ben Thomas, 22 jaar oud. Ik kom uit Alphen aan de Rijn.

Beschrijver: Guido komt nu aan het woord. Er worden beelden getoond van de supermarkt Hoogvliet. Op de deur van de supermarkt is een sticker geplakt van SBB met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Guido: We zijn een supermarkt, met heel veel klantvriendelijkheid. Veel versafdelingen van brood, vers, groente, slagerij.

Beschrijver: Na Guido komt Thomas weer aan het woord. Er worden beelden getoond van Guido en Thomas die door de supermarkt loopt. In een volgende scene vult Thomas de schappen aan. In een volgende scene zitten Guido en Thomas in een overleg.

Thomas: Vaak begin ik 's ochtends. Dan begin ik met bestellen en inzetten. Daarnaast doe ik een deel achter de schermen en waar het kan, help ik met vullen en spiegelen. Wat ik het leukste vind, is het commercieel plan maken. Dat doe ik van het begin tot eind. Het houdt in dat ik de hele planning maak voor de hele winkel qua reclames. De reclames zet ik in een schema. Dat schema werk ik op de dinsdag helemaal uit, als de reclames veranderen naar woensdag.

Beschrijver: Er komt een winkelschap met producten in beeld. We horen nu Guido. Daarna vertelt hij verder over zijn werk.

Guido: Dit vindt ik nu een kop waarvan ik zeg: dit is commercieel gewoon sterk.

Ik vind het belangrijk dat mensen wat leren in de vorm van mensen opleiden. Dus stel je voor dat een hulpkracht binnenkomt, ga jij die eens begeleiden. Hoe ga jij zorgen dat mensen op niveau komen waar wij ze willen hebben? En dat probeer ik ze dan wat bij te brengen.

Beschrijver: Thomas staat naast zijn collega en beoordeelt haar werk. We horen hem nu.

Thomas: Guusje, deze kant vind ik supermooi en superstrak, mooi erbij staan. Die kant...

Beschrijver: Na Thomas vervolgt Guido zijn verhaal.

Guido: Ik het begin dacht ik bij mijzelf van, wat wil Thomas nu precies? In het begin ging hij echt knallen daarna wijkt hij af en toe wat af. Maar dan corrigeren we elkaar weer. Hebben we een gesprek in. Dan had je ook weer andere inzichten waardoor je wel weer de kar ging trekken.

Beschrijver: Thomas neemt een selfie-video op. Op de achtergrond is zijn collega aan het werk. De video wordt daarna afgesloten.

Thomas: Dat was het weer. Dan ga ik nu weer gezellig aan het werk met Guusje.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Retailspecialist". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt in een fysieke winkel of in een webstore", "handelt de verkoop af", "voert verkoopgesprekken", "verzorgt de artikelpresentatie", "stuurt werkzaamheden aan", "controleert de voorraad". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Retailspecialist" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "gestructureerd", "commercieel", "flexibel", "sociaal", "inspirerend en motiverend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als er iemand weet hoe je een artikel het best kunt verkopen, dan is het de verkoopspecialist. Je adviseert klanten over de aankoop. Je kunt klanten netjes en vriendelijk te woord staan, een product verkopen en het product afrekenen. Je houdt de winkel op orde en zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de artikelen. Natuurlijk zorg je ervoor dat je alle trends en ontwikkelingen volgt, zodat jij alles weet over jouw product.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 82%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 92%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector