Beschrijver: De video gaat over het beroep "Dakdekker riet". Een student dakdekker riet spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als dakdekker riet aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.
De video begint met centraal in beeld de titel: "Dakdekker riet". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Lorenzo en de volgende tekst verschijnt: "Student, Lorenzo Bacetinie". De scene gaat over naar Henk-Jan met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Henk-Jan van Ginkel". In beeld staat het volgende weergeven: "De dakdekker riet bedekt schuine dakconstructies met riet." Ondertussen wordt er een sfeerimpressie getoond van iemand die het riet goed klopt.
Als eerste komt Lorenzo aan het woord. Ondertussen toont het beeld Lorenzo die op de grond staat en riet gooit naar Henk-Jan die zich op het dak bevindt.
Lorenzo: Het leukste aan rietdekken vind ik de reparaties. Dat je dan van een oud dak weer iets moois tevoorschijn haalt. Het is telkens weer iets anders. Het is niet alleen nieuw maar het is ook repareren, daken spuiten en impregneren tegen mos en algen.
Beschrijver: In deze scene klimt Lorenzo de ladder op. Henk-Jan is bezig met het riet te leggen. Lorenzo stelt Henk-Jan een vraag waarop Henk-Jan antwoordt. Henk-Jan legt vervolgens uit hoe het beroep zich ontwikkeld heeft. Ondertussen tonen de beelden hoe Lorenzo het riet aan het kloppen.
Lorenzo: Zal ik het riet achter jou aan goed kloppen?
Henk-Jan: Ja. Rietdekken leer je op een ambachtsschool. Dat is van oudsher een beroep wat uit armoede is ontstaan. Het is gewoon een beroep wat nu eigenlijk een heel modern jasje gekregen heeft. Je kunt er iets fantastisch moois van maken.
Beschrijver: Lorenzo neemt het woord over van Henk-Jan.
Lorenzo: Ik leer eigenlijk van alles wat met rietdekken te maken heeft van Henk-Jan. Het goed kloppen. Het aanleggen.
Beschrijver: Henk-Jan geeft feedback over het werken van Lorenzo. Ondertussen legt Lorenzo het riet op het dak in de video.
Henk-Jan: De netheid zit er volledig in. De snelheid komt er steeds meer in. Dan zul je zien dat je straks een hele volwaardige goede vakman hebt rondlopen.
Hij zegt weleens voor de grap van, ik wil de beste van Nederland worden. Dat is wat hem leuk maakt.
Beschrijver: Na Henk-Jan gaan we terug naar Lorenzo.
Lorenzo: Ik kan het altijd goed met Henk-Jan vinden. Ik kan met alles bij hem terecht. Als het de eerste keer niet lukt dan is het niet erg. De tweede keer ook niet. De derde keer ook niet maar hij wil wel zien dat er vooruitgang is. En dat is ook logisch.
Beschrijver: We gaan vervolgens weer naar Henk-Jan. Ondertussen laten de sfeerimpressie zien hoe Lorenzo het riet vastzet op het dak. Hij maakt gebruik van ijzerdraad en een boor.
Henk-Jan: Ik vind het belangrijk om de kennis door te geven vooral omdat je kennis niet voor jezelf moet houden. Het is gewoon heel belangrijk dat het doorgroeit en dat iemand anders er ook wat aan heeft.
Beschrijver: Lorenzo beantwoordt vervolgens een vraag. In de volgende scene neemt Lorenzo een selfie-video op. Hij staat op een dak waar deels riet aangebracht is. Vervolgens gaat de video naar een afsluiting.
Lorenzo: Nee, ik heb geen hoogtevrees. Er gaat weleens iets mis maar meestal is het dat het net goed gaat. Kantje boord. Ik zie de toekomst voor me dat ik gewoon net zo goed ben als de rest van de jongens. En ook gewoon mijn ding doe. Daar ben ik naartoe aan het werken.
De eerste en de tweede lagen hebben we erin. Nu ga ik derde doen. Dus het gaat al snel.
Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Dakdekker riet". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt het werk voor", "heeft ruimtelijk inzicht", "werkt in de buitenlucht", "werkt veilig en netjes", "repareert en onderhoudt dakconstructies", "heeft geen hoogtevrees". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Dakdekker riet" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en handig", "sterk en fit", "precies en veilig", "samenwerkend", "gedisciplineerd en verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.