Beheerder milieustraat

Wel eens in de milieustraat geweest om grof afval weg te brengen? De beheerder milieustraat zorgt dat alles gladjes verloopt.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Profiel
Bouwen, wonen en interieur
Richting
Afbouw en onderhoud
Code
25041

Opleiding

Je leert de verschillende soorten afval herkennen en weet hoe ze moeten worden verwerkt. Je leert tijdens de opleiding Beheerder milieustraat de verschillende machines kennen en weet straks meer van hydraulische systemen. Je leert collega’s aan te sturen. Ook leer je hoe veilig kan worden omgegaan met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 96%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Beheerder milieustraat"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Beheerder milieustraat". Een student beheerder milieustraat spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als beheerder milieustraat aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Beheerder milieustraat". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Barry en de volgende tekst verschijnt: "Student, Barry Dessens". De scene gaat over naar Ashok met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Ashok Gopie". Ze dragen beiden werkkleding en ruimen een container op. In beeld staat het volgende weergeven: "Verricht werkzaamheden op de milieustraat waar mensen zelf afval en grondstoffen brengen."

Als eerste komt Barry aan het woord. Hij neemt een selfie-video op. In de volgende scene vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB. Ondertussen kom het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". In de volgende scene staan diverse producten voor Barry op tafel. Hij stelt een vraag aan Ashok.

Barry: Hallo! We zijn vandaag bij Avalex. Mijn naam is Barry. Ik doe de opleiding voor beheerder milieustraat.

Kwart voor acht starten we en dan kan je niet echt een standaard iets doen, want elke dag maak je wat anders mee. Dit kan zijn: even een stuk vegen, de wegcontainer, de apparaten netjes opstapelen.

Kan jij mij vertellen waar de verschillende producten naartoe gaan en in welk compartiment?

Beschrijver: Ashok beantwoordt de vraag van Barry. Ondertussen pakt hij een product erbij. In de volgende scene vertelt hij over zijn werkgever. Er worden beelden getoond van dat ze samen de verharding vegen.

Ashok: Dit is een wasmiddel. Die zet je bij waxen, reinigingsmiddelen. Mag je in het vat doen.

Avalex is een afvalverwerkingsbedrijf dat huis-aan-huis vuil ophaalt. We hebben restafval, GFT, papier en dat wordt naar de eindverwerkers toe gebracht.

De werkzaamheden die de studenten doen, zijn klanten aanspreken, aanwijzingen geven waar ze eventueel hun afval kwijt kunnen. In welke bak dus zoveel mogelijk scheiden. En het sorteren van KGA-producten.

Beschrijver: Na Ashok komt Barry weer aan het woord.

Barry: Het omgaan met de burgers, die een stukje informatie geven en vertellen waar ze alles naar toe moeten brengen. Dat vind ik het leukste van het werk.

Beschrijver: Op de beelden lopen ze naar een container voor asbest. We horen Ashok uitleg geven aan Barry. De video gaat vervolgens naar een afsluiting toe.

Ashok: Op het moment dat je het vermoeden hebt, het visueel hebt waargenomen denk je eerder dat het asbest is. Zodra je het vermoeden hebt dat het asbest is dan moet je het ook als asbest behandelen. Dat moet dan netjes ingepakt zijn in dubbelzijdige folie met een asbestlogo.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Beheerder milieustraat". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "houdt het openbaar gebied schoon", "voert de aanname, sortering en/of hergebruik van afval uit", "begeleidt leerlingen en nieuwe medewerkers en stuurt hen aan", "is aanspreekpunt", "bewaakt voortgang en kwaliteit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Beheerder milieustraat" met daaronder de benodigde skills: "leidinggevend", "zelfstandig", "communicatief", "flexibel", "overtuigend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als beheerder milieustraat heb je een leidinggevende functie bij een organisatie als een gemeente met een eigen milieustraat. Je bent verantwoordelijk voor het coördineren van de werkzaamheden en het transport op de milieustraat. Je ziet toe op een juiste doorstroom van bezoekers en bent het aanspreekpunt. Ook stuur je de toezichthouders aan en je evalueert hun functioneren en de gang van zaken.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €20
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.