Medewerker havenoperaties

Zoveel bedrijvigheid in de haven en jij verzorgt daar een onderdeel van. Je laadt en lost schepen, treinen en vrachtwagens in de haven. Ben jij een echte doorpakker?

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert werken met een vorkheftruck en waar je op moet letten om alles veilig over te laden. Je leert hoe de opslag werkt van stukgoed en containers. Omdat je ook met gevaarlijke stoffen zult werken, leer je aan welke veiligheidseisen dit moet voldoen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 67%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 57%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker Havenoperaties"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker Havenoperaties". Een student medewerker havenoperaties spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als medewerker havenoperaties aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker Havenoperaties". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Mees en de volgende tekst verschijnt: "Student, Mees Schrammeijer". De scene gaat over naar Michael met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Michael Baijens". Ze bevinden zich in veiligheidskleding en helm op het haventerrein. In beeld staat het volgende weergeven: "Laadt, lost, controleert lading in een havengebied."

Als eerste komt Michael aan het woord. Hij geeft Mees uitleg. In de volgende scene stelt Michael zich voor.

Michael: Even goed kijken naar het zegelnummer. Alles controleren, kijken of het klopt.

We zijn bij de RST, Rotterdam Shortsea Terminals. Ik ben Michael Baijens en ik ben praktijkopleider. Rotterdam Shortsea Terminals is een shortsea-bedrijf. We doen het laden en lossen van zeeschepen.

Beschrijver: Na Michael horen we Mees. Hij zit in de cabine van een voertuig naast een collega.

Mees: Hallo, ik ben Mees. Hiernaast zit Kevin. Die gaat me vandaag leren op de Reachstacker te rijden.

Beschrijver: We horen nu Kevin uitleg geven aan Mees.

Kevin: Dit is vooruit en dit is achteruit. Hier heb je de bediening. Daar bedien je de spreader mee. Ondertussen bestuurt Mees op de beelden de Reachstacker.

Beschrijver: Michael neemt het woord over. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Michael: Als de containers van een zeeschip afkomen dan slaan we ze hier op. Daarna worden ze opgehaald door bijvoorbeeld vrachtwagens of per trein. Dan worden ze verder verscheept naar het achterland, Duitsland, Rusland.

Beschrijver: We horen nu Kevin tegen Mees.

Kevin: Goed gedaan, hoe vond je het?

Beschrijver: Mees reageert op Kevin.

Mees: Ik vond het goed gaan, zeker.

Beschrijver: We horen nu weer Kevin.

Mooi toch.

Beschrijver: Mees vertelt nu over zijn werkzaamheden. In de video controleren Mees en Michael gegevens op een tablet. Ze staan bij de vrachtwagens en bekijken de containers. In de volgende scene zit Mees achter de computer in een loket. Hij overhandigt iets aan een vrachtwagenchauffeur.

Mees: Mijn werkzaamheden zijn de containers die binnenkomen op het bedrijf, die moet ik controleren of ze geen schade hebben, of het het goede zegelnummer is. En of het wel klopt. En de veiligheid. Zorgen dat chauffeurs die hier niet horen binnen te komen, niet naar binnen kunnen komen.

Kijk eens, meneer. En een fijne dag.

Beschrijver: Na Mees gaat het woord naar Michael. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Michael: Je komt hier binnen als student. Je komt hier om te leren. En ik vind het belangrijk dat je dat de rest van je carrière vasthoudt. Dus dat je iedere keer meer wilt leren. Je hebt een enorme groei gemaakt. Je leert steeds meer over het bedrijf en over het werk. Het gaat eigenlijk hartstikke goed.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker Havenoperaties". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "laadt, lost, controleert en transporteert lading in een havengebied", "bereidt het vastzetten, losmaken en stuwen van landing en transportmiddelen voor", "rondt het stuwen, vastzetten en losmaken van lading en transportmiddelen af", "stuwt lading en zet lading en transportmiddelen vast of maakt ze los". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker Havenoperaties" met daaronder de benodigde skills: "zelfstandig", "flexibel", "gestructureerd", "meertalig", "veilheidsbewust". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker havenoperaties bedien je machines om de schepen te laden en te lossen. Dat doe je handig, veilig en snel. Want tijd is geld! Als er een technisch probleem is tijdens het laden en lossen, zorg jij voor een oplossing. Je bereidt je werkzaamheden goed voor en ruimt na afloop de materialen op die je gebruikt hebt. In de haven wordt 24 uur per dag gewerkt. Je vindt het niet erg om in ploegendiensten te werken. Je werk loopt vaak anders dan gepland, want je bent afhankelijk van de aankomst- en vertrektijden van schepen.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 6 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €21
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 94%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector