Machinist railvervoer

In je werk als machinist railvervoer zorg jij dat honderden passagiers, of tonnen aan goederen, dagelijks met de trein veilig van A naar B worden vervoerd.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol

Opleiding

Je leert hoe je met een trein rijdt op het spoorwegennet. Daar hoort ook het rangeren bij. Dat is het aan- en afkoppelen van wagons of het omrijden van een locomotief binnen een spoorwegterrein. Je leert hoe je het materieel technisch controleert en  ook hoe je passagiers voor vertrek nog kunt helpen aan de juiste informatie.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Machinist railvervoer"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Machinist railvervoer". Een student machinist railvervoer spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als machinist railvervoer aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Machinist railvervoer". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jordi en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jordi Dijkshoorn". De scene gaat over naar Tjeerd met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Tjeerd Verheijen". In beeld staat het volgende weergeven: "Zorgt dat spoorvoertuigen klaar zijn voor gebruik, rangeert ze en bestuurt ze op het spoorwegnet."

Jordi neemt een selfie-video op samen met Tjeerd. Ze bevinden zich op het spoor. Ze dragen veiligheidshesjes en helmen. We horen eerst Jordi en daarna Tjeerd. Het woord gaat vervolgens over en weer.

Jordi: Wij zijn Jordi en...

Tjeerd: Ik ben... Jij begint.

Jordi: Ik ben Jordi.

Tjeerd: Ik ben Tjeerd.

Jordi: En dit is onze werkplek.

Tjeerd: Denk erom: Welkom op de Waalhaven.

Beschrijver: In deze scene stelt Jordi zich voor, voor de camera van SBB. In de volgende scene zit Jordi in de cabine van een trein. Hij telefoneert met een collega. Daarna vertelt Jordi over zijn werkzaamheden. In de video bestuurt Jordi een trein.

Jordi: Ik ben Jordi Dijkshoorn, 22 jaar. Ik doe machinist railvervoer op het STC, niveau drie.

André, goedemorgen, met Jordi. Ik sta met mijn locje op 325 aan de Pernis-kant. Ik wil graag naar 329 aan de Pernis-kant en het greppeltje 639 erbij. Over.

Welke werkzaamheden ik uitvoer op een dag? Dat is een hoop. Het is veel het controleren en het samenstellen van treinen. Maar ook een stuk trein rijden. Het kan voorkomen dat er wat aan de hand is, dan moet je een wagon uitrangeren. Dan moet je veel koppelen, ontkoppelen. En dat moet heel veilig gebeuren.

Beschrijver: Nu komt Tjeerd aan het woord. Hij geeft uitleg aan Jordi.

Tjeerd: Eerst de luchtslangen dichtmaken. Pneumatisch. Luchtslangen losmaken. Hoepels draaien. Denk om je duimen. Ver naar achteren en eruit halen. En hou je gezicht in de gaten. Goed zo, kerel.

Beschrijver: We gaan terug naar Jordi.

Jordi: Wat me het meest aanspreekt, is de techniek waar je mee werkt en waar je kennis van moet hebben voordat je een trein laat vertrekken. Het gaat wel onder jouw verantwoording en daar komt best wat bij kijken.

Beschrijver: In deze scene bekijken ze een onderdeel van een treinstel. We horen Tjeerd. In de volgende scene geeft hij feedback over Jordi.

Tjeerd: Hij zou een lekkende as kunnen hebben. Hij kan overbelast zijn door warmte.

Kerel, ik moet zeggen, ik ben supertrots op jou. Je hebt je ontzettend goed ontwikkeld de laatste tijd. Je kijkt heel goed om je heen. Je weet wat je doet. Je praat heel duidelijk. Echt super gedaan.

Beschrijver: Jordi reageert op Tjeerd.

Jordi: Dank je wel. Van hetzelfde voor jou, ik heb het van jou geleerd. Ik ben blij dat het goed gekomen is en het uiteindelijk super naar mijn zin heb.

Beschrijver: We horen nu Tjeerd tegen Jordi. De video komt aan een einde.

Tjeerd: Succes, jongen.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Machinist railvervoer". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "rangeert, bestuurt en begeleidt spoorvoertuigen", "voert technische controles uit", "koppelt en ontkoppelt spoorvoertuigen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Machinist railvervoer" met daaronder de benodigde skills: "technisch inzicht", "zelfstandig", "gestructureerd", "verantwoordelijk", "stressbestendig", "communicatief". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als machinist railvervoer zorg jij ervoor dat goederen of reizigers op een veilige, betrouwbare en milieuvriendelijke manier per trein worden vervoerd.  Als machinist railvervoer ben je verantwoordelijk voor het rangeren, besturen en controleren van treinen. Tijdens je werk let je goed op de veiligheid. Het is belangrijk dat je de trein en het spoorwegnet goed kent. Zo kun je inschatten of alles veilig is. Tijdens je werk overleg je voortdurend met de treindienstleider, bedrijfsoperator en anderen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector