Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling

Bloemen en planten hebben voor jou geen geheimen. Als vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling maak je boeketten, bloemstukken en decoraties voor allerlei gelegenheden.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens de opleiding tot vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling leer je alles over bloemen, planten en decoratieve materialen. Je leert hoe je ze verzorgt en met welke technieken je boeketten en bloemstukken kunt maken. Daarnaast krijg je vakken als etaleren, presenteren, vormgeven en kleurenleer.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 62%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 32%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 75%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling". Een student vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling spreekt samen met haar praktijkopleider over haar ervaringen en wat er nodig is om als vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van haar beroep en haar werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Richelle en de volgende tekst verschijnt: "Student, Richelle Moolenaar". De scene gaat over naar Kees met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Kees Liebregts". In beeld staat het volgende weergeven: "Maakt en verkoopt groene arrangementen, koopt daarvoor nieuwe producten in en beheert de voorraad." Ze bevinden zich in een bloemenzaak.

Richelle neemt een selfie-video op. Op de achtergrond staan diverse planten en bloemen. Richelle neemt het woord en laat een boeket zien. Daarna vertelt ze over haar werkplek voor de camera van SBB.

Richelle: Ik ben Richelle Moolenaar en ik heb net een boeket gemaakt. Die komt de klant zo ophalen dus ik ga hem even in het water zetten.

Ik volg de opleiding vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling. Ik loop stage bij Liebregts en Liebregts Bloemsierkunst.

Beschrijver: Kees neemt het woord over van Richelle. Ondertussen komt een sticker van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". Op de beelden is Richelle bezig met een bloemstuk. Ze kiest bloemen uit die in de winkel staan. In de volgende scene geeft Kees uitleg aan Richelle. Kees houdt in een hand een schaar vast.

Kees: De doelgroep, de klanten die we bedienen, is in twee stukken verdeeld. We hebben een winkel waar we het midden tot hoog segment bedienen. Het tweede stuk van onze doelgroep is het zakelijk leveren van bloemen. Een vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling die we opleiden leren we onder andere mensen te helpen in de winkel. Ze moeten zelfstandig arrangementen kunnen maken. Als je die opleiding gedaan hebt dan kun je volledig functioneren in elke bloemenwinkel.

Als je jezelf aanwent om een kniphand te hebben en een steekhand, dan gaat het veel sneller.

Beschrijver: Richelle neemt het woord over van Kees.

Richelle: De afwisseling is dat je 's ochtends hier de tafelvaasjes voor een evenement maakt. 's Middags ga je het mee wegzetten en dan zie je hoe het wordt. En hoe gaaf het eruitziet.

Beschrijver: Kees vergelijkt het boekt van Richelle met een foto in een boek. We horen nu Kees tegen Richelle.

Kees: Hij is echt mooier dan in het boek. Het is goed gelukt. De mensen wilden er graag orchideetjes in. Fantastisch, echt supergoed gedaan.

Beschrijver: We gaan terug naar Richelle. Op de beelden plaatst ze individuele bloemen in een houder.

Richelle: Wat ik het leukst vind om te doen is het grote boeket maken. Dat alles bij elkaar past, dat het perfect is.

Beschrijver: Na Richelle gaat het woord naar Kees.

Kees: Het doel dat we willen bereiken na een jaar stage lopen is dat ze hun eigen creativiteit wat meer kunnen ontplooien en hun zelfstandigheid. Haar enthousiasme en werklust zijn noemenswaardig. Je bent eigenlijk gewoon een medewerker net als de rest, ook al heb je nog geen diploma. En daar kun je best trots op zijn. Dat meen ik ook oprecht maar dat wist je al.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "informeert en adviseert klanten", "maakt bloemwerk, decoraties en presentaties", "beheert de voorraad en koopt nieuwe producten in", "verzorgt de winkel-/productpresentatie", "verkoopt de groene arrangementen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "groene vingers", "commercieel", "kostenbewust", "trendgericht", "creatief". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling gaat het erom dat je van bloemen en planten een mooi geheel maakt, bijvoorbeeld een boeket. Je ontwerpt en maakt boeketten, bloemwerk en plantenarrangementen. Bijvoorbeeld voor bruiloften en begrafenissen. Je koopt producten in en zorgt voor de voorraad. Ook zorg je voor de inrichting van de winkel en voor de presentatie van de producten. Verder verkoop je de producten aan de klanten.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 97%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector