Monteur datadistributie

In dit beroep leg je nieuwe elektriciteits- of datanetwerken aan en kom je in actie als er een storing is. Veel leidingen zitten in de grond, dus je werkt vaak buiten.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert hoe je netwerken aanlegt voor elektriciteit, radio/televisie en internet, dus ook glasvezel en kopernetwerken. Daarnaast leer je hoe deze netwerken onderhoudt en hoe je storingen kunt verhelpen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Monteur Datadistributie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Monteur datadistributie". Een student monteur datadistributie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als monteur datadistributie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Monteur datadistributie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Remco en de volgende tekst verschijnt: "Student, Remco Uyen". De scene gaat over naar Patrick met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Patrick Bouwman". Ze hebben beiden een oranje veiligheidsoveral aan. In de video laden ze een kabel in de bedrijfsbus. In beeld staat het volgende weergeven: "Verzorgt aanleg en onderhoud van elektriciteits- of datanetwerken."

Als eerste komt Remco aan het woord. Ondertussen zijn Remco en Patrick op weg naar een klus.

Remco: Ik ben Remco Uyen en ik werk bij VolkerWessels Telecom. Ik sluit binnen en buiten kabels aan. De kabel buiten in de grond sluiten we aan. Ook zorgen we binnen bij de klant voor aansluiting van de kabels. Zodat de klant ook echt internet en televisie heeft. Op mijn opleiding leer ik over elektriciteitsleer, omgaan met klanten, het lassen van de kabels buiten en het stukje binnenwerk, wat we bij de klant binnen doen maken. Patrick is voor mij een goede leermeester. Hij heeft mij altijd goed in stappen laten zien hoe wij te werk gaan. Ik heb die stappen eigenlijk van hem overgenomen. Dat bevalt me goed.

Beschrijver: Patrick en Remco zijn buiten aan het werk. Op de achtergrond staat een graafmachine. Remco staat in een gat en Patrick geeft hem uitleg. Daarna horen we Patrick over Remco.

Patrick: A7. Voeding komt van die kant.

Als het moet zoals het moet, dan wil ik inderdaad dat het zo gebeurt. Maar hij mag natuurlijk wel zijn eigen visie gebruiken. Als hij denkt dat hij een kabel anders moet kronen dan ik het hem voordoe vind ik het prima. Maar hij mag niet iets vergeten wat in die las hoort. Want dan ga ik er wat van zeggen.

Beschrijver: Na Patrick komt Remco aan het woord. Ondertussen worden er beelden getoond van Remco die de bekabeling aan het repareren is.

Remco: Vorige week hadden wij een storing bij een klant. Dat was een hele moeilijke storing en er waren al wat mensen geweest.

Beschrijver: We horen nu Patrick over het werk van Remco.

Patrick: Hartstikke mooi.

Beschrijver: Remco vervolgt zijn verhaal.

Remco: Toen wij weg waren hadden wij hem opgelost. Dus dat gaf mij voldoening.

Beschrijver: Patrick geeft nu feedback over Remco.

Patrick: Hij doet het prima. Hij pakt het gauw op. Hij ziet dingen goed. Als je hem iets voordoet dan is het na één keer ook wel duidelijk. Of twee keer.

Beschrijver: Na Patrick gaan we terug naar Remco. Ondertussen brandt Remco in de video de bekabeling met een brander. In de volgende scene neemt Remco een selfie-video op. Op de achtergrond staan zijn collega's. De video wordt daarna afgesloten.

Remco: De eigenschappen die je moet hebben is: zorgen dat je klantgericht bent. Zorgen dat je duidelijk naar de klant bent. Dat je kennis hebt over waar je mee bezig bent. Het leukste aan het werk vind ik dat we toch best belangrijk zijn voor de klant want mensen kunnen niet meer zonder televisie en internet. Ik ben blij dat ik daar een steentje aan kan bijdragen. Lasjes zijn weer gemaakt. De klant kan weer bellen en internetten. Fijn weekend.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Monteur datadistributie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "legt ondergrondse netwerken aan", "verricht graafwerkzaamheden", "doet onderhoudswerk", "zoekt storingen op", "bereidt werkzaamheden zorgvuldig voor". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Monteur datadistributie" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "veilig en zorgvuldig", "sterk en fit", "doorzettingsvermogen", "taakgericht", "samenwerkend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Elektriciteit, televisie, internet. Gewone dingen waarvoor ingewikkelde netwerken nodig zijn om te kunnen gebruiken. Als monteur datadistributie zorg je voor het aanleggen en onderhouden van deze netwerken. Je legt nieuwe elektriciteits- of datanetwerken aan en je komt in actie als er een storing is. Veel leidingen zitten in de grond, dus je werkt vaak buiten. Je hebt natuurlijk aanleg voor techniek.  Je bent niet alleen handig, maar ook snel en zorgvuldig. Omdat je werk risico’s met zich mee brengt, houd je je aan de gestelde eisen en ben je milieubewust. Je werkt op veel verschillende plekken. Dat kunnen grote open terreinen op een nieuwbouwlocatie zijn, maar ook steden met een dichte bebouwing.

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.