Betonstaalvlechter

Als betonstaalvlechter vlecht jij de verschillende soorten stalen onderdelen aan elkaar. Daar heb je natuurlijk gereedschappen én inzicht voor nodig.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert werken met staal en de gereedschappen die je daarbij nodig hebt. Je leert hoe je de stalen onderdelen in elkaar moet vlechten. Er zijn verschillende staalconstructies mogelijk, en jij weet straks welke je wanneer het beste kan gebruiken. Als jij klaar bent, kan het beton worden gegoten.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Betonstaalvlechter"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Betonstaalvlechter". Een student betonstaalvlechter spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als betonstaalvlechter aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Betonstaalvlechter". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Danny en de volgende tekst verschijnt: "Student, Danny Oost". De scene gaat over naar Jan-Willem met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jan-Willem Rook". Ze hebben werkkleding aan met veiligheidshelm en staan op een bouwlocatie. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt aan constructies van staal die het beton versterken."

Als eerste komt Danny aan het woord.

Danny: Mijn naam is Danny Oost. Ik ben werkzaam bij BCS, Buig Centrale Steenbergen. Ik volg de opleiding Betonstaalvlechter aan het SOMA College.

Beschrijver: Na Danny komt Jan-Willem aan het woord. Er worden beelden getoond van Danny die de betonstaal installeert. Het is een hoge cilindervormige constructie bestaande uit betonstaal.

Jan-Willem: Wij zijn een landelijk opererend vlechtbedrijf waar wij zowel de wapening voorbewerken en naar de bouwplaats transporteren. En waar nodig is verwerken wij dus de wapening als zodanig.

Beschrijver: Na Jan-Willem gaan we terug naar Danny.

Danny: Mijn werkzaamheden? Het verwerken van betonstaal. Soms maken wij een fundering en een andere keer maken we een vloer. Nu maken we dan hier de fundatie van een windmolen.

Beschrijver: Danny en Jan-Willem bekijken een tekening. Jan-Willem geeft uitleg.

Jan-Willem: Danny, hier heb je de supporten. Deze zijn prefab gelast, maar de lengtes en alles kun je wel terug herleiden. Dan gaan wij ze plaatsen.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Danny.

Danny: Het moeilijkste aan mijn werk is het tekeningen lezen. Als je complexe tekeningen hebt, moet je echt goed kijken. Twee lagen is het niet zo'n probleem maar zoals hier hebben we 4, 5, 6 lagen onderwapening. Als je wat vergeet in een bepaalde laag, krijg je het er later niet meer in. Dus je moet echt heel goed kijken. Wat doe ik? Vergeet ik niks? En zo het langzamerhand opbouwen.

Beschrijver: Het woord gaat naar Jan-Willem.

Jan-Willem: Je moet absoluut een buitenmens zijn. Nederland is heel mooi. We hebben heel veel mooie dagen maar we hebben soms nog veel meer slechte dagen. Je moet ervan houden. Maar voor een heleboel mensen is het gewoon een fijne plek om te zijn.

Beschrijver: Danny neemt het woord over van Jan-Willem.

Danny: De diversiteit van mijn werk vind ik het leukste eraan. Want je komt overal en nergens. Dan ben ik in Groningen aan het werk, dan in Apeldoorn. Dus ik kom op heel veel plekken. En je maakt elke keer wat anders.

Beschrijver: Jan-Willem geeft uitleg aan Danny. Daarna geeft hij feedback over Danny.

Jan-Willem: Als je dan straks even de nieuwe supporten gaat zetten, die kleintjes ertussen. Danny is gewoon een jonge gast die gewoon leergierig is en die graag wat op wil pikken in dit vakgebied. En dat siert hem.

Beschrijver: Danny reageert daarop. In de volgende scene is de camera gemonteerd op het dasboard van een auto. Danny stapt de auto in. We horen hem. De video wordt daarna afgesloten.

Danny: Mooi.

Zo, dat was weer een mooie dag vandaag.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Betonstaalvlechter". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt betonstaalwerkzaamheden voor", "sorteert materiaal in volgorde van verwerking", "bereidt de werkplek voor", "stelt constructies samen die het beton versterken", "transporteert product en slaat het op". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Betonstaalvlechter" met daaronder de benodigde skills: "nauwkeurig", "ruimtelijk inzicht", "zelfstandig", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als betonstaalvlechter vlecht je op een bouwplaats betonstaal tot de wapening voor betonnen constructies. De wapeningsstaven zijn in een buigcentrale op maat en in vorm gemaakt. Op de bouwplaats werk je vanaf een tekening om alle onderdelen op de juiste manier met elkaar te verbinden. Je plaatst de wapeningsconstructie in de betonbekisting.

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Als je werkt in de bouw, bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland. De komende jaren moeten er namelijk heel veel huizen gebouwd worden en moeten we met elkaar zorgen dat gebouwen steeds duurzamer worden. In de bouw doen we dat samen én steeds slimmer, digitaler en duurzamer.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    De bouw werkt steeds slimmer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van drones die de veiligheid in gebouwen inspecteren, robots die betonstorten en exoskeletten die worden ingezet om het werk minder zwaar te maken. Er wordt ook steeds duurzamer gewerkt, bijvoorbeeld met elektrische bouwmachines en biobased materialen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je in de bouw werkt werk je, nu en in de toekomst, met je team aan mooie projecten waarvan je later met trots kunt laten zien dat jij daaraan meegebouwd hebt. De slimme technieken en het meer digitaal werken maken het werk efficiënter en minder zwaar. En interessanter voor jou, als je meer wilt weten over de nieuwste technieken, duurzaam bouwen en slim gebruik maken van ICT.