Schilder

Schilder is een vak dat veel voldoening geeft. Je zorgt er namelijk voor dat oude en nieuwe gebouwen weer mooi in de verf staan.

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert oppervlakken voor te bereiden op die schitterende verflaag: schuren, afkrabben en schoonmaken dus. Je leert werken met de verschillende soorten verf en welke effecten ze hebben. Daarnaast leer je behangen en ruiten inzetten. Je leert welke apparaten en gereedschappen het beste zijn voor deze klussen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 64%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 40%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Schilder"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Schilder". Een student schilder spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als schilder aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Schilder". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jimmy en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jimmy Elashry". De scene gaat over naar Patrick met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Patrick Contiër". Ze staan buiten bij een pand. Patrick geeft uitleg aan Jimmy. In beeld staat het volgende weergeven: "De schilder doet schilderwerk bij nieuwbouw of bestaande bouw."

Als eerste komt Jimmy aan het woord. Ondertussen is Jimmy in de video de kozijnen aan het schoonmaken.

Jimmy: Ik zit op de Schildersvakschool niveau 2. Daar leer je alles wat met het schildersvak te maken heeft. Zowel schilderen, voorbereiden en over houtrot. Theoretisch wordt ook alles voorgelegd. We zijn in Den Haag een flat aan het schilderen. Zowel het hout- als het betonwerk. We zorgen dat het er weer mooi uitziet.

Beschrijver: Patrick bekijkt het werk van Jimmy en geeft feedback.

Patrick: Het ziet er goed uit, Jimmy. Dan gaan we daar schrappen en schuren.

Beschrijver: Na Patrick vervolgt Jimmy zijn verhaal.

Jimmy: Wat ik het leukst vind om te doen is het aflakken, zorgen dat er kleur op komt. Je krijgt er een glans op en het ziet er weer mooi uit.

Beschrijver: Patrick komt nu aan het woord. In de volgende scene beoordeelt Patrick het werk van Jimmy.

Patrick: Jimmy is een leerling die al een hele tijd bij me loopt. We proberen Jimmy het schildersvak bij te brengen. De jongens komen van school, hebben een hoop theorie en missen een stukje praktijk. De bedoeling is dat wij, dat doen we al jaren, die jongens het beroep van schilder te leren. Hoe het hoort.

Dat ziet er goed uit, Jimmy.

Beschrijver: Na Patrick gaan we naar Jimmy. Ondertussen worden er beelden getoond van Jimmy die verf haalt.

Jimmy: Patrick leert me vooral hoe ik met de mensen moet omgaan. Dus met respect en zorgzaam. Als het nodig is, geeft hij een compliment. Is het nodig, dan zet hij je op je nummer. Maar op een manier dat een leerling ervan kan leren zoals het hoort.

Beschrijver: Na Jimmy neemt Patrick weer het woord.

Patrick: Ik weet niet hoe laat het is. Even kijken. We hebben nog een half uur.

Beschrijver: Jimmy vult Patrick aan.

Jimmy: Half uurtje. Gaan we even koffie drinken. Bakkie, boterham.

Beschrijver: We horen nu Patrick weer.

Patrick: We proberen met elkaar om te gaan als goede vrienden. En bij goede vrienden hoort af en toe weleens een lolletje. Dat maakt de werksfeer heel leuk.

Beschrijver: Jimmy neemt het woord over van Patrick.

Jimmy: Een gelukkige schilder die zijn werk goed doet en een goede band heeft met zijn collega's. Zo zie ik mijn toekomst wel voor me.

Beschrijver: Jimmy en Patrick nemen samen een selfie-video op. Patrick neemt als eerste het woord en daarna horen we Jimmy. Het woord gaat vervolgens over en weer. De video gaat daarna naar een afsluiting.

Patrick: Dus ik zeg wat tegen jou?

Jimmy: Je moet nu eigenlijk wat zeggen.

Patrick: Is het klaar? Heb je het een beetje netjes geschilderd?

Jimmy: Keurig.

Patrick: Keurig? Dan ben ik heel tevreden over je.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Schilder". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "schildert hout, metaal en kunststof", "bereidt zijn werk goed voor", "behandelt de ondergrond", "werkt netjes en milieubewust", "kent verschillende technieken", "repareert en plaatst ramen", "brengt behang aan". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Schilder" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig", "samenwerkend", "netjes en milieubewust", "klantgericht", "planmatig". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Schilderen is een kleurrijk vak, letterlijk en figuurlijk. Als schilder maak je er altijd iets moois van! Bovendien zorg je ervoor dat gebouwen goed onderhouden blijven. Dat maakt het heel afwisselend! Als de schilder is langs geweest, zien kozijnen, deuren, wanden en plafonds er weer mooi en strak uit. Je weet alles van het schildersvak. Een klus pak je handig aan. Je kunt werken volgens de regels. Met collega’s kun je goed opschieten. Je kunt goed leidinggeven. Voor problemen zoek je zoveel mogelijk zelf een oplossing. Je kunt een klant adviseren. Ook kun je goed met je leidinggevende overleggen.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €12
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 64%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 8 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.