Industrieel lakverwerker

Meubels, vliegtuigen, lantaarnpalen en zeiljachten hebben één ding gemeen: ze hebben een laagje lak nodig. Je kunt met dit beroep dus alle kanten op!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert werken met lakken en coatings, die nodig zijn om hout, metaal of kunststof voor lange tijd te beschermen. Je leert de gereedschappen en technieken kennen die daarbij nodig zijn. Je leert het werk voor te bereiden en af te werken.

 

De vakken Nederlands en rekenen horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,5
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 56%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 33%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Industrieel lakverwerker"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Industrieel lakverwerker". Een student industrieel lakverwerker spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als industrieel lakverwerker aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Industrieel lakverwerker". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Lucas en de volgende tekst verschijnt: "Student, Lucas van Campen". De scene gaat over naar Henk met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Henk Kruithof". In beeld staat het volgende weergeven: "Spuit, poedercoat of schildert voor de meubelindustrie, vliegtuigindustrie of houtbouw." Ondertussen is iemand een plaat aan het polijsten.

Lucas neemt een selfie-video op. We horen hem. Achter hem zijn diverse witte kozijnen te zien. In de volgende scene spreekt hij voor de camera van SBB.

Lucas: Ik ben Lucas. Ik ga nu deze kozijnen spuiten. Ze zitten in de eerste laag. De tweede laag wordt lichtgrijs. Die ga ik er nu op spuiten.

Ik doe de opleiding industrieel lakverwerker en ik loop stage bij Meiling in de spuiterij in Putten. Ik bereid hier ondergronden voor, het spuiten van de ondergronden van objecten. Daarna kijken of de laklaag goed is. Dan ook het inpakken, dat het goed bij de klant aankomt. Dus eigenlijk meer dan alleen spuiten.

Beschrijver: In deze scene geeft Henk uitleg aan Lucas. In de volgende scene horen we Henk over zijn werkgever.

Henk: Dan leg je hem nu weg en pak je de volgende.

We zijn vandaag bij een heel groot schildersbedrijf in Putten, de firma Meiling. De firma Meiling is ooit ontstaan als schilderbedrijf in 1928 en door de jaren heen uitgegroeid met een spuiterij erbij. We hebben een grote winkel hier in het dorp.

Beschrijver: Het woord gaat naar Lucas. Lucas bereidt de verf voor in de video.

Lucas: Hier in de spuiterij spuiten we van alles. Dat kan zijn raamkozijnen, deuren, keukentjes, garagedeuren, radiatoren, het is echt van alles.

Beschrijver: Henk geeft uitleg aan Lucas.

Henk: De laatste verf erin, dan even afblazen Lucas.

Beschrijver: We gaan terug naar Lucas. Ondertussen spuit hij verf op een onderdeel.

Lucas: Ik vind het leuk om hier te werken. Ik heb het gevoel dat ik de tijd krijg om dingen te leren. Dat ik niet word gehaast, dat alles snel af moet. Ik krijg de tijd om het goed te doen.

Beschrijver: Henk reageert op Lucas. De video wordt daarna afgesloten.

Henk: Ja, het is dus belangrijk dat je de tijd krijgt om iets te leren. Je hebt tijd nodig om het goed te doen. Als je het goed doet, dan komt de snelheid vanzelf. En dan uiteindelijk komt het goed.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Industrieel lakverwerker". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "bereidt ondergronden voor", "behandelt de oppervlakte", "brengt lak-, verf- en/of (poeder)coatingsystemen aan", "voert opruimwerkzaamheden uit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Industrieel lakverwerker" met daaronder de benodigde skills: "technisch inzicht", "flexibel", "inlevingsvermogen", "verantwoordelijk", "veiligheidsbewust". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Je brengt als industrieel lakverwerker een beschermend laagje aan op houten, metalen of kunststof voorwerpen. Dit heet een coating. Een coating is bijvoorbeeld nodig bij trappen, gastanks, een brug of een lantaarnpaal. Soms werk je dus hoog in de lucht. Eerst straal je metalen ondergronden. Daarna schilder of spuit jij de coating erop. Je hebt te maken met regels. Deze gaan bijvoorbeeld over: Arbo, milieu, veiligheid en kwaliteit. Je werkt soms alleen, maar vaak ook in een team. Eenvoudige problemen in het werk los je zelf op.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.