Eerste monteur middenspanningsdistributie

Werken bij industriële klanten als fabrieken of luchthavens. Vaak buiten aan kabels. Middenspanning gaat tot 25.000 volt, niet ongevaarlijk!

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert je werkzaamheden voor te bereiden en distributienetten aan te leggen en te monteren. Je leert hoe je de werkzaamheden kunt testen en controleren. Je leert storingen opsporen en oplossen. Je leert hoe je werkzaamheden kunt verdelen en hoe je leiding geeft aan collega’s.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 86%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 21%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Eerste Monteur Middenspanningsdistributie"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Eerste monteur middenspanningsdistributie". Een student eerste monteur middenspanningsdistributie spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als eerste monteur middenspanningsdistributie aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Eerste monteur middenspanningsdistributie". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jeffrey en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jeffrey van Liere". De scene gaat over naar Surandi met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Surandi Gijsbertha". Ze staan buiten op een bouwplaats. Samen met nog een collega bestuderen ze een tekening. Op de achtergrond staan graafmachines en een bouwkeet. In beeld staat het volgende weergeven: "Werkt met elektriciteitskabels van het transport- en distributienet."

Als eerste komt Jeffrey aan het woord. Ondertussen tonen de beelden Jeffrey met veiligheidskleding naast een elektriciteitskast. Iemand is met een speciaal apparaat de spanning aan het meten.

Jeffrey: De hoogspanningslijnen die mensen weleens zien hangen langs de kant van de weg, die komen ergens naar beneden. Daar wordt het omgeschakeld. Ze gaan naar de woonwijken de verdeelstations in met de 10.000 volt, waar we nu mee bezig zijn. Dan wordt het omgezet naar 230 volt per fase en zo gaat het bij de mensen de huizen in.

Beschrijver: Surandi neemt vervolgens het woord over van Jeffrey. Ondertussen wordt er een sfeerimpressie getoond van Surandi die een bord hangt in de elektriciteitskast met daarop "Niet inschakelen wordt aan gewerkt".

Surandi: Spanningsloos.

Vandaag gaan we een nieuw station plaatsen. De oude is verouderd.

Beschrijver: In deze scene gaat Jeffrey een kabel doorknippen met een speciale kabelschaar. Jeffrey stelt Surandi een vraag waarop Surandi antwoordt.

Jeffrey: Akkoord voor het knippen?

Surandi: Ja.

Beschrijver: We horen nu Jeffrey.

Jeffrey: Hij is in tweeën. Hij is door.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Surandi en hij geeft zijn feedback over Jeffrey. In een volgende scene zie we hen een elektriciteitskast openen. In de kast hangen twee bordjes met "In bedrijf" en "Niet schakelen wordt aan gewerkt". Na deze scene vervolgt Surandi zijn verhaal. Daarna controleren ze de handschoenen.

Surandi: Hij is echt een goede monteur. Dan wilt hij elke keer dingen zelf oppakken en goed met zijn handen werken. Dat vind ik wel tof van hem.

Een laagspanningskabel moeten we aansluiten. Dat is voor het gebouw hier. Als jij die even veilig stelt zoals altijd moet.

Veiligheid staat voorop dus we moeten altijd veilig werken anders doen we het niet. Controleren of ze nog dicht zijn of veilig zijn.

Beschrijver: We horen Jeffrey.

Jeffrey: Geen gaatjes.

Beschrijver: Surandi neemt het woord weer over van Jeffrey.

Surandi: Dat is belangrijk.

Elke dag moet je alert zijn op je werk. Dat is wel belangrijk.

Beschrijver: Na Surandi horen we Jeffrey. Ondertussen worden er sfeerimpressie getoond. In een volgende scene meet Jeffrey de spanning.

Jeffrey: Het leuke is, je bent buiten. Je bent bezig. Je komt nog eens ergens. Iedere dag is weer net iets anders. Voor vandaag zijn we hier in Goes bezig. Morgen zijn we in Slaaghpolder bezig. De dag daarna weer ergens anders. Het is iedere keer weer een andere locatie. Dus weer andere kabels en verbindingen. Het is weer een nieuwe aansluiting. Nieuw materiaal. Dat vind ik wel leuk.

Spanningsloos. Spanning. En spanningsloos.

Beschrijver: Surandi reageert daarop. Daarna vertelt hij over het toekomstperspectief van het beroep.

Surandi: Dat is goed, dan mag je hem nu aarden.

Je kan bij verschillende nutsbedrijven werken. Of bedrijven die groot verbruik nodig hebben. Je kan ook bij de aannemerij komen. Er zijn kansen genoeg.

Beschrijver: Na Surandi gaan we terug naar Jeffrey. Hij legt uit wat er nodig is om dit beroep uit te oefenen. In de volgende scene neemt hij samen met Surandi een selfie-video op.

Jeffrey: Om een goede monteur te zijn, dan heb je naar mijn idee gewoon veel interesse in je werk nodig. Motivatie. Je moet ergens tegen kunnen zoals kou, regen en hitte. Je moet doorzettingsvermogen hebben en gewoon graag willen. Plezier hebben in je werk.

Eindelijk pauze. We gaan een boterhammetje eten.

Beschrijver: We horen nu Surandi.

Surandi: Gelukkig maar.

Beschrijver: Na Surandi horen we Jeffrey weer. Vervolgens komen ze tegelijkertijd aan het woord. De video wordt daarna afgesloten.

Jeffrey: Even opwarmen. Heerlijk.

Beiden: Lekker zeg.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Eerste monteur middenspanningsdistributie". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt aan elektriciteitsnetwerk (middenspanning)", "monteert en installeert kabels", "doet onderhouds- en reparatiewerk", "verhelpt storingen", "werkt volgens regels en procedures", "houdt projectadministratie bij". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Eerste monteur middenspanningsdistributie" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en zorgvuldig", "technisch", "gedisciplineerd en georganiseerd", "veilig en verantwoordelijk", "aansturend en samenwerkend". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Elektriciteit lijkt simpel, maar er komt heel wat techniek bij kijken voordat er licht uit de lamp komt. Middenspanning wordt gelegd tussen hoogspanningskabels en laagspanning in huizen en gebouwen. Je werkt als eerste monteur middenspanningsdistributie met spanning tot 25.000 volt. Je werkt veel bij grootverbruikers van energie. Dat zijn vooral industriële klanten als fabrieken of luchthavens. Je werkt vaak buiten aan de kabels, maar ook binnen weet jij de verdeling van energie goed op te lossen. Je kan leiding geven aan een groep monteurs.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €19
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 100%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.