Stukadoor

Als stukadoor ben je een vakman of vakvrouw in het afwerken van muren en plafonds. Jij maakt huizen, kantoren en andere gebouwen écht af!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert werken met specie en pleisterwerk. Je leert werken met de gereedschappen en apparaten die je daarbij nodig hebt. Je leert de technieken van het stukadoren. Je leert hoe de ondergrond kunt behandelen, zodat je stucwerk mooi blijft zitten en lang mee zal gaan.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Geslaagde studenten 44%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 71%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 44%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Stukadoor"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Stukadoor". Een student stukadoor spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als stukadoor aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Stukadoor". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Michael en de volgende tekst verschijnt: "Student, Michael Euren". De scene gaat over naar Arno met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Arno Scheffer". Michael laadt een volle zak in een kruiwagen. In beeld staat het volgende weergeven: "De stukadoor voert stukadoorswerk uit aan wanden, plafonds en gevels."

Als eerste komt Michael aan het woord.

Michael: Ik maak muren weer recht. Er zitten rondingen in en hoeken. Je maakt een muurtje en dat is handwerk.

Beschrijver: In de video mixt Michael het stucmateriaal met een speciale mixer. Arno neemt het woord over.

Arno: Niveau 2 is het basis stukadoren. Je gaat met gips smeren. Ze krijgen de basisprincipes van het stukadoren mee.

Beschrijver: Na Arno horen we Michael. Michael neemt een beetje stucmateriaal en klimt een trapje op. Hij brengt het mengsel aan op de muur.

Michael: Ik ga zo een muur stuken om te laten zien hoe dat gaat.

Beschrijver: Arno staat naast Michael en bekijkt zijn werk. We horen nu Arno en daarna Michael.

Arno: Michael, wat is belangrijk? Waar moet je sowieso op letten?

Michael: Er moet voldoende materiaal op de spaan zitten naar de hoek toe.

Beschrijver: Arno komt aan het woord.

Arno: Wat is er zo mooi aan dit vak? Je komt aan bij een onbewerkte muur. Als je weggaat dan is die helemaal glad. Bij vertrek is de klant erg blij dat je geweest bent. Ik vind het geweldig om de passie voor het vak over te brengen op de jongens.

Beschrijver: We gaan terug naar Michael.

Michael: Muurvarkens. Ze zeggen dat stukadoors slordig zijn en alles ondersmeren. Op school leer je wel zoveel mogelijk op te ruimen en netjes te werken. Ik kan netjes werken, als het moet.

Beschrijver: Arno reageert op Michael. In de volgende scene vertelt hij over het beroep.

Arno: Als het moet?

Bij een goede stukadoor moet je als alles klaar is niet zien dat hij geweest is. Behalve aan het eindproduct.

Beschrijver: Na Arno neemt Michael weer het woord.

Michael: Vanuit de hoogte naar beneden werken en het mooi maken lijkt me lastig.

Het is gezellig maar er wordt ook serieus gewerkt. Anders word je geen stukadoor.

Beschrijver: Ze bekijken beiden de muur. We horen Arno.

Arno: Keurig.

Beschrijver: Michael neemt een selfie-video op. Hij laat het eindresultaat zien. We horen nu Michael. De video gaat vervolgens naar een einde.

Michael: Dat ziet er goed uit, toch?

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Stukadoor". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "beheerst de basistechniek", "bereidt werkzaamheden voor", "behandelt en repareert", "doet de afwerking", "levert kwaliteit". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Stukadoor" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en netjes", "sterk en fit", "luisterend en samenwerkend", "oog voor detail". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als stukadoor ga je aan de slag als een gebouw eenmaal staat. Je maakt de muren en plafonds egaal met pleisterwerk. Dat doe je met gips en cementspecie. Ook word je ingezet bij renovaties. Daar maak je bijvoorbeeld zwakke ondergronden weer sterk door deze te repareren en afwerklagen aan te brengen. Je werkt in dit beroep veel met je handen en ga je als een echte vakman te werk. Stukadoors werken op veel verschillende plaatsen. Dat kan zijn bij nieuwbouwprojecten, renovatie of onderhoud van gebouwen. Dit kunnen woonhuizen zijn, maar ook bedrijfsgebouwen, scholen en ziekenhuizen. Of oude, bijzondere gebouwen die opgeknapt moeten worden.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 95%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze sector werken veel verschillende vakmensen: schilders, glaszetters, stukadoors, wand- en plafondmonteurs of industrieel lakverwerkers. Maar ook gebouwbeheerders en vastgoedadviseurs. In Nederland worden de komende jaren veel huizen gebouwd of gerenoveerd. Die moeten allemaal afgebouwd en onderhouden worden. Nieuwe en bestaande gebouwen moeten energiezuinig en duurzaam worden. Er is steeds meer aandacht voor de hele levenscyclus van een gebouw. Door huizen, gebouwen maar ook bijvoorbeeld bruggen duurzaam af te bouwen en goed te onderhouden gaan ze langer mee.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Afbouw- en onderhoudsmedewerkers werken met nieuwe technieken en materialen. Ook de manier waarop ze hun werk doen verandert. Duurzaamheid, isolatie en energiebesparing zijn belangrijke thema’s. De mensen in deze sector werken met moderne technieken. Denk aan het inspecteren van een gebouw met een drone. Of werken in een exoskelet om zwaar werk lichter te maken. Ook komen er nieuwe materialen bij. Glas dat bijvoorbeeld veel beter isoleert.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je bent praktisch bezig en ziet aan het einde van de dag het resultaat van je werk. Je leert veel over nieuwe technieken en materialen. Je leert hoe gebouwen duurzaam, milieuvriendelijk en energiezuinig kunnen worden afgebouwd en onderhouden. Je kunt bij een bedrijf werken of als zelfstandig ondernemer.