Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties

Als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties werk je met grote systemen voor verwarming en luchtbehandeling. Jij stelt de installaties in gebruik en zorgt dat ze goed onderhouden worden. En als je ziet hoe ze nóg beter kunnen worden, dan doe jij de juiste aanpassingen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
3-4 jaar
Leerweg
bbl
Profiel
Produceren, installeren en energie (techniek)
Richting
Technische installaties en systemen
Code
25825

Opleiding

Je leert alles wat met onderhoud, reparatie en optimaliseren van gas-, water-, verwarming-, tapwater-, luchtbehandeling-, en drinkwaterinstallaties te maken heeft. Daarnaast leer je de wettelijke veiligheidseisen kennen en hoe je binnen die regels oplossingen kunt zoeken. Tenslotte leer je hoe je klanten adviseert.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Studenten­tevredenheid 6,6
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 76%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 0%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Technicus Service en Onderhoud Werktuigkundige Installaties"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties". Een student technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Arnold en de volgende tekst verschijnt: "Student, Arnold Nieuwerth". De scene gaat over naar Jesse met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jesse Joppe". Jesse heeft een marine uniform aan. Ze open beiden een onderzeeër op. In beeld staat het volgende weergeven: "De technicus installeert en onderhoudt werktuigkundige installaties."

Arnold neemt als eerste het woord. Er worden beelden getoond van Arnold die een onderdeel vastdraait. Arnold bevindt zich samen met Jesse in de onderzeeër.

Arnold: Je leert van alles. Van verspanen tot draaien, frezen, boren en materiaalbewerking. `

Beschrijver: Na Arnold komt Jesse aan het woord. In de volgende scene draait hij een onderdeel open en geeft hij Arnold uitleg.

Jesse: Wij zijn vandaag in de boegbuiskamer van de ZM Bruinvis. Arnold doet correctief en preventief onderhoud aan technische installaties aan boord. Arnold doet het prima. Hij heeft nog een lange weg te gaan, maar hij is zeker goed op weg. Zijn technisch inzicht is ruim voldoende om hier in de toekomst te komen werken.

Er zit geen bovenlader, hè? Als je dit op zee doet dan komt er zeewater binnen.

Beschrijver: We gaan terug naar Arnold.

Arnold: Bij de opleiding werktuigbouwkunde moet je technisch inzicht hebben. Je moet je koppie erbij houden. Je moet storingen verhelpen. Je moet links maken tussen storingen. En technisch inzicht hebben om dingen op je eigen manier op te lossen.

Beschrijver: Jesse neemt het woord over van Arnold. Op de beelden bekijken ze ondertussen een onderdeel van de onderzeeër met een zaklamp. In de volgende scene geeft hij uitleg aan Arnold.

Jesse: Onderzeedienst is binnen de marine een apart clubje. Toen ik hier kwam, sprak dit onderdeel het meest tot mijn verbeelding. Je moet verstand hebben van techniek. Je moet goed met mensen kunnen omgaan. Je vaart met een kleine club in een boot.

Nee, nee. Bovendeksel.

Beschrijver: Arnold wijst naar een onderdeel. We horen nu Arnold. Arnold vertelt vervolgens over zijn ervaringen. Er worden ondertussen beelden getoond van Arnold die door de periscoop kijkt van de onderzeeër.

Arnold: Die? Oh ja, natuurlijk.

Jesse ondersteunt mij in zo'n beetje alles wat ik doe. Ik vergaar kennis en met vragen kan ik altijd bij hem terecht. Hij heeft uitzonderlijk veel kennis over de onderzeedienst. Dus hij kan me er alles over vertellen. Na mijn opleiding kun je zowel met de hand werken. Dus verspanen, materiaalbewerking, ontwerpen. Je kan ook bedrijfstechnisch, administratief op een bureau terecht komen. Dus heel breed. Je moet gek zijn op het werken met je handen. Dat moet je mooi vinden. Meestal zitten er mensen die liever met de handen werken dan met het hoofd. Zo'n type persoon moet je wel zijn.

Beschrijver: Jesse staat naast Arnold en stelt hem vragen.

Jesse: Alles weer gecheckt? Geen bijzonderheden? Kunnen we weer veilig onder water.

Beschrijver: Na Jesse horen we Arnold. De video wordt daarna afgesloten.

Arnold: Nu een bakkie koffie.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "inspecteert apparatuur, installaties en systemen", "doet onderhoudswerk", "verhelpt (complexe) storingen", "demonteert, herstelt en monteert", "doet metingen en tests", "rapporteert werkzaamheden". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties" met daaronder de benodigde skills: "vakkundig en technisch", "taakgericht en georganiseerd", "volhardend", "ondernemend", "samenwerkend en begeleidend", "geconcentreerd en gedisciplineerd". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als technicus service en onderhoud werktuigkundige installaties weet jij alles van apparaten en installaties. Apparaten die op gas, water of elektriciteit werken. Je belangrijkste taak is het repareren van de apparaten en installaties. Daarnaast doe je het onderhoud. Dat kan zijn op verzoek van je klant. Maar je kunt ook inspecties doen voordat er iets aan de hand is. Dan controleer je of alles nog helemaal goed werkt. Je weet veel van verschillende apparaten en installaties.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €19
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 99%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    In deze branche wordt steeds meer met nieuwe (digitale) techniek gewerkt. Denk aan slimme installaties en systemen voor smart homes, sensortechniek en Internet of Things (IoT). In moderne gebouwen zijn veel installaties met elkaar verbonden. Dat betekent dat ze niet allemaal apart worden aangelegd maar tegelijkertijd (integraal). Al die nieuwe digitale installaties leveren data op. Dataveiligheid is voor installatiebedrijven dan ook een belangrijk thema.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Installateurs werken met nieuwe digitale technieken. Steeds vaker zijn installaties en systemen met elkaar verbonden. Dat betekent dat installateurs zich niet met maar één systeem bezighouden. Ze moeten weten wat anderen doen en het werk op elkaar afstemmen. Ze werken steeds vaker met totaalinstallaties en –systemen. Meet- en regeltechniek blijft belangrijk. Op locatie van de klant worden de installaties modulair opgebouwd. Via BIM (Bouwwerk Informatie Model) werken bouwers, architecten en installateurs vaker samen.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Je leert veel over nieuwe digitale technieken en werken met data. Als installateur leer je ook verder kijken dan één installatie. Want veel systemen zijn met elkaar verbonden. Je werkt ook veel samen. Bijvoorbeeld met andere installateurs, en vakmensen op een (bouw)locatie.