Autoschadehersteller

Van de nieuwste automodellen tot klassiekers, jij maakt ze weer mooi!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je onderdelen monteert en demonteert. Je leert uitdeuken en lassen. Je krijgt les in de elektronische systemen in de voertuigen en leert elektronische problemen op te lossen.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Geslaagde studenten 36%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 38%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 7,1
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 55%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 65%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Goed
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Autoschadehersteller"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Autoschadehersteller". Een student autoschadehersteller spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als autoschadehersteller aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Autoschadehersteller". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jeffrey en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jeffrey Maas". De scene gaat over naar Tim met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Tim Nowaas". Ze staat beiden in een garage. In beeld staat het volgende weergeven: "Herstelt carrosserieschade en voertuigsystemen."

De camera staat op een werkbank. Jeffrey neemt een slijptol van de wand met gereedschap. We horen als eerste Jeffrey. In de volgende scene vertelt hij over zijn werkzaamheden voor de camera van SBB.

Jeffrey: Voor deze klus heb ik deze en deze nodig. Ik ga er iets moois van maken.

Ik doe de opleiding autoschadehersteller. We zijn nu op mijn werk in Honselersdijk, de schadeafdeling. We kunnen schades doen van A tot Z. Dus de schade komt binnen. We vervangen of repareren de delen. We spuiten het en we leveren het netjes af.

Beschrijver: Tim geef uitleg aan Jeffrey. Hij wijst ondertussen naar verschillende plekken op de achterdeur van een busje.

Tim: Hier en daar een deuk. Hier, hier, en het logo'tje. Besticker heel de achterkant, afbouwen.

Beschrijver: We gaan terug naar Jeffrey.

Jeffrey: Mijn werkzaamheden variëren van het plaatwerken dus het echt uitdeuken van de materialen tot dingen monteren en demonteren. Het richten.

Beschrijver: Tim stelt een vraag aan Jeffrey waarop Jeffrey antwoordt.

Tim: Jeff, hoe is het gegaan?

Jeffrey: Ik vind dat het goed is gegaan. Ik vind het netjes geworden en ik hoop dat de klant het ook netjes vindt.

Beschrijver: Na Jeffrey komt Tim aan het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Jeffrey met een stofmasker op. Hij schuurt de achterkant van het busje.

Tim: De band met de medewerkers hier op de werkvloer is vrij hecht. We zien elkaar meer als familie dan als collega's. Ik denk dat dat in dit werk ook wel belangrijk is.

Beschrijver: Jeffrey geeft feedback over Tim.

Jeffrey: Ik vind Tim een heel goede leider en hij heeft ook een hoop wijsheid. En zeker op het vlak van autoschade weet hij onwijs veel.

Beschrijver: Nu geeft Tim feedback over Jeffrey.

Tim: Jeff is ook een goede leerling. Hij heeft een goede wil. Iemand die een goede wil heeft, die komt er ook wel.

Beschrijver: We woord gaat terug naar Jeffrey. De video gaat naar een afsluiting.

Jeffrey: Het is ook de bedoeling om door te groeien en niet stil te blijven staan. Dan heb je zelf de toekomst in de hand. Als je het een beetje kunt sturen en je wordt geholpen door je bedrijf. Er is niks mooiers.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Autoschadehersteller". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "monteert delen van het voertuig", "controleert de werkzaamheden aan het voertuig", "herstelt carrosseriedelen", "controleert voertuigsystemen", "herstelt en regelt voertuigsysteem in". Ondertussen kom het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Autoschadehersteller" met daaronder de benodigde skills: "techneut", "handig", "zelfstandig", "verantwoordelijk", "interesse in autotechniek". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als autoschadehersteller repareer je verschillende delen van de carrosserie. Je herstelt bijvoorbeeld een motorkap, een deuk in een autoportier of een autoruit. De grootte van de schade bepaalt welk hulpmiddel je nodig hebt. Je vindt het leuk om met de nieuwste apparatuur te werken. Je legt de klanten uit wat je gedaan hebt met de auto. Omdat je vaak verschillende hulpmiddelen en gereedschappen nodig hebt, is het belangrijk dat je je werkplek overzichtelijk kunt houden. 

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Baankans (op dit moment) 9 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €11
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector