Medewerker veehouderij

Het boerenleven, ga er maar aanstaan: de afwisseling, de veelzijdigheid, de vrijheid om zelf te bepalen wat je doet op een dag. Je moet natuurlijk wel van dieren houden!

Opleiding niveau
Niveau 2
Opleiding duur
1-2 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Je leert hoe je koeien, paarden, schapen en varkens verzorgt. Je krijgt les over veevoer, huisvesting en gezondheid en ziekte bij vee. Daarnaast leer je de stallen te reinigen en ontsmetten. Je leert hoe je grasland onderhoudt, hoe je een trekker bestuurt en hoe je het jongvee voert. Ook leer je hoe je werktuigen en melkmachines moet bedienen en onderhouden.

 

De vakken Nederlands, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,9
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 81%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 43%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,7
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 72%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar andere mbo opleiding 27%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Medewerker Veehouderij"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Medewerker veehouderij". Een student medewerker veehouderij spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als medewerker veehouderij aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Medewerker veehouderij". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Gerben en de volgende tekst verschijnt: "Student, Gerben den Uijl". De scene gaat over naar Martin met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Martin Verhoef". Ze hebben beiden een blauwe overal aan en staan in een koeienstal. Gerben is de vloer schoon aan het vegen. In beeld staat het volgende weergeven: "De medewerker veehouderij werkt op een productiebedrijf waar dieren worden gehouden."

Als eerste komt Gerben aan het woord.

Gerben: Ik ben Gerben den Uijl. Ik doe de opleiding veehouderij. Ik leer hoe je moet omgaan met koeien en kalfjes. En alles wat je moet leren op de boerderij.

Beschrijver: Na Gerben horen we Martin. In de volgende scene staan ze bij de kalfjes met een vat melk. Martin geeft uitleg aan Gerben.

Martin: Wij melken zo'n 150 koeien. We hebben in totaal 175 melk- en kalfkoeien.

Als je kalfjes gaat voeren, zorg dat de melk afgekoeld is en de omgevingstemperatuur heeft.

Beschrijver: Na Martin gaan we over naar Gerben. Ondertussen worden er sfeerimpressie getoond.

Gerben: Mijn werkzaamheden zijn het melken van de koeien kalfjes voeren, nieuw zaagsel in de ligboxen van de koeien doen. Alle dingen die verder moeten gebeuren.

Beschrijver: Martin neemt het woord over van Gerben.

Martin: Het is fijn dat Gerben hier rondloopt. Hij loopt hier al acht jaar rond, van jongs af aan. Hij kent alle koeien. We hoeven weinig te zeggen en het werk gebeurt.

Beschrijver: Gerben komt weer aan het woord. Ondertussen aait Gerben een koe.

Gerben: Nummer 54 is mijn favoriete koe. Als ik tussen de koeien loop dan komt hij altijd naar me toe. Dan krijgt hij een aai over z'n kop en dat is leuk.

Beschrijver: Beiden lopen door de melkinstallatie. Marin neemt het woord. Er worden ondertussen beelden getoond van Gerben die de melkklauw aanbrengt bij een koe.

Martin: De toekomst van Gerben zie ik rooskleurig in. Ik probeer hem steeds meer dingen zelf te laten doen zoals stierkeuze. Eigen inzicht vind ik belangrijk. Dat vertrouw ik hem wel toe.

Beschrijver: We gaan weer terug naar Gerben. In beeld komt het bordje van SBB met "Wij leiden vakmensen op", het logo en "Erkend leerbedrijf".

Gerben: Ik heb hiervoor gekozen omdat ik dit nog steeds leuk vind. Ondanks dat ik het al lang doe. Ik denk dat ik het leuk blijf vinden.

Beschrijver: Martin maakt een selfie-video. Op de achtergrond staat Gerben een koe te aaien. We horen Martin. De video wordt daarna afgesloten.

Martin: Nu weer aan het werk, Gerben. Knuffelen doe je maar ergens anders.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Medewerker veehouderij". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "werkt met dieren", "helpt bij de veehouderij", "onderhoudt de stal", "werkt met machines en installaties". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Medewerker veehouderij" met daaronder de benodigde skills: "diervriendelijk", "deskundig en betrokken", "taakgericht en ijverig", "sterk en fit", "samenwerkend en behulpzaam", "betrouwbaar en verantwoordelijk". Ondertussen geeft Gerben hooi aan de koeien. Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als medewerker veehouderij verzorg je de dieren, help je mee met het melken van koeien, het voederen van de varkens en houd je de stallen netjes. Je helpt mee met het verdelen van het voer. Natuurlijk let je goed op of de dieren misschien iets mankeren. In dit beroep werk je samen met anderen. Je hebt aandacht voor dierenwelzijn, duurzaamheid en diervriendelijke productiemethoden.

Studie in cijfers

Leerweg:
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €10
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 86%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 7 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €14
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 90%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector