Allround betontimmerman

Dacht jij dat betonstorten eenvoudig was? Alleen als de allround betontimmerman zijn werk goed heeft gedaan.

Opleiding niveau
Niveau 3
Opleiding duur
2-3 jaar
Leerweg
bbl

Opleiding

Je leert tijdens de opleiding allround betontimmerman bekistingen maken. Je leert daarnaast hoe je ze moet plaatsen en hoe je ze na het betonstorten ook weer demonteert. Je leert hoe bouwtekeningen zijn opgesteld en je kan daarmee berekenen wat je moet doen op de bouwplaats. Tijdens de opleiding leer je werken met de verschillende materialen en gereedschappen. Ook leer je hoe je met prefab onderdelen kan werken. Je leert plannen en organiseren en de taken te verdelen.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Geslaagde studenten 83%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Kans op leerbaan Ruim voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren_ Allround betontimmerman"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Allround betontimmerman". Een student allround betontimmerman spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als allround betontimmerman aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Allround betontimmerman". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Jeff en de volgende tekst verschijnt: "Student, Jeff Adjei". De scene gaat over naar Jack met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jack van de Reep". In beeld staat het volgende weergeven: "Voert het betontimmerwerk uit en organiseert daarnaast het werk van zijn collega's." Ondertussen zijn ze in de video aan het werk op een bouwlocatie. Ze dragen beiden veiligheidskleding.

Als eerste neemt Jeff het woord.

Jeff: De opleiding die ik volg is een opleiding tot betontimmerman. Ik doe stage bij Gebroeders Beentjes. Het werk houdt vooral in dat we bekistingen maken om beton te storten. Momenteel heb ik alleen nog aan bruggen gewerkt.

Beschrijver: Na Jeff gaat het woord overal naar Jack. In de video timmert Jeff aan een bekisting. In een volgende scène stelt Jack vragen aan Jeff. Jeff beantwoordt vervolgens zijn vragen.

Jack: We werken vooral veel in combinatie werk zelf aan te nemen voor Hoogheemraadschap, Waternet, provincie, gemeentes.

Jeff, we hebben prefab elementen gemaakt. Waarvoor dienen ze en hoe heten ze?

Jeff: Ze heten stootplaten. Ze dienen om ervoor te zorgen dat het zand niet inzakt als er zware vracht over de brug gaat.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Jack. Hij vertelt over het leertraject. Ondertussen maken ze op de beelden enkele metingen.

Jack: Jeff loopt een half jaar met mij mee. We zijn begonnen in Oosthuizen, waar het klusje eigenlijk een beetje afliep. Nu hebben we dit klusje in Katwijk waar hij van het begin tot het eind helemaal mee is gelopen met ons. Dus hij heeft alle facetten gezien van het vak eigenlijk.

Beschrijver: Na Jack horen we Jeff. In de volgende scène bevindt de camera zich in de werkbus. Jeff plaatst een gereedschapskist in een van de schappen.

Jeff: Het leukste vind ik toch wanneer je gewoon constant aan een lopende band door moet. Net zoals we hier binnenkwamen, hebben we heel veel van die plexplaten en heel veel lange baddingen. Dan ben je gewoon aan het timmeren en aan het aangeven. Dat vind ik nog de lekkerste dag.

Zo, dat zit er weer op.

Beschrijver: Jack geeft nu feedback over Jeff. De video komt daarna aan een einde.

Jack: Jeff is altijd gemotiveerd en wil altijd wat doen. Hij is niet schuw om een badding te tillen of een plexplaat. Hij wil alles aanpakken.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Allround betontimmerman". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "maakt bekistingen en plaatst deze", "verwerkt beton", "ontkist, demonteert en voert maat", "plaatst prefab elementen en zekert deze", "organiseert dagelijkse werkzaamheden van collega's", "verdeelt werkzaamheden en begeleidt collega's". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Allround betontimmerman" met daaronder de benodigde skills: "planmatig", "collegiaal", "aansturend", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als allround betontimmerman maak je ingewikkelde bekistingen waarin beton wordt gestort. Vaak werk je aan onderdelen van een groot project. De bekisting timmer je zoals op de tekening staat. Als de bekisting klaar is wordt de vloeibare betonspecie gestort. Als die hard is geworden haal je de bekisting weg. Je zorgt dat het werk goed georganiseerd is. Je hebt een verantwoordelijke baan met veel afwisseling. Je bent veel buiten.

Studie in cijfers

Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding

Check de toekomst van deze sector

  1. 1

    Wat speelt er in de sector?

    Of het nu gaat over straten, bruggen, wegen, treinrails, windmolens, dijken, kanalen, zonnepanelen of laadpalen; goede infrastructuur is superbelangrijk voor ons land. Nu, maar zeker ook in de toekomst. Dankzij de infra komen we veilig en snel van a naar b. En in de infra is altijd genoeg te doen.

  2. 2

    Hoe ontwikkelt dit beroep zich?

    Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Dat merk je in dat wat we maken, zoals energie neutrale snelwegen, windmolenparken en laadpalen voor elektrische auto’s. Maar ook in de manier waarop we werken. Want door gebruik te maken van de nieuwste technieken zorgen we dat we steeds slimmer kunnen doen. Bijvoorbeeld door de inzet van een straatrobot, die de stratenmaker ondersteunt bij het werk. Of door te werken met 3D modellen waardoor een grondwerker tijdens het graven in de kraan tot op de centimeter nauwkeurig op een scherm in de cabine kan zien waar gegraven moet worden.

  3. 3

    Wat betekent dat voor jou?

    Als je houdt van samen met een team werken in de buitenlucht aan verschillende projecten, dan is de infra echt iets voor jou. In de toekomst zullen de machines waarmee je werkt steeds vaker elektrisch zijn. En maak je meer en meer gebruik van slimme digitale oplossingen. Omdat die technieken steeds veranderen is het belangrijk dat je blijft bijleren. Dat er genoeg werk is, dat is zeker, want in de infra bouw je mee aan je eigen toekomst en die van Nederland.