Technisch leidinggevende

Leidinggeven in een technische omgeving is vaak nét even anders dan in andere omgevingen. Je hebt namelijk ook technische kennis nodig om je werk goed te kunnen doen.

Opleiding niveau
Niveau 4
Opleiding duur
1 jaar
Leerweg
bol, bbl

Opleiding

Tijdens deze opleiding leer je wat leidinggeven is in een technische omgeving en hoe je dat op jouw manier kunt aanpakken. Je krijgt vakken als gesprekscoaching, functioneringsgesprekken voeren, teambuilding en time management.

 

De vakken Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap horen standaard bij deze opleiding en je kunt vaak nog extra keuzedelen kiezen om je verder te specialiseren.

Studie in cijfers

Leerweg:
Studenten­tevredenheid 6,3
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 82%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Studenten­tevredenheid 6,8
Landelijk rapportcijfer
Geslaagde studenten 84%
Landelijk percentage in het afgelopen schooljaar
Doorstroom naar hbo 3%
Landelijk percentage na het behalen van een mbo-diploma in het afgelopen schooljaar

Studie in cijfers

Leerweg:
Kans op leerbaan Voldoende
Landelijk in dit vakgebied

Descriptief transcript

"Praktijkleren Technisch Leidinggevende"

Beschrijver: De video gaat over het beroep "Technisch Leidinggevende". Een student technisch leidinggevende spreekt samen met zijn praktijkopleider over zijn ervaringen en wat er nodig is om als technisch leidinggevende aan de slag te gaan. Gedurende de video worden sfeerimpressies getoond van zijn beroep en zijn werkomgeving. Aan het eind van de video worden alle kenmerken en de benodigde vaardigheden allemaal op een rijtje gezet.

De video begint met centraal in beeld de titel: "Technisch Leidinggevende". Links onderin staat het logo van SBB. Op de achtergrond staat Wilfried en de volgende tekst verschijnt: "Student, Wilfried Gerts". De scene gaat over naar Jos met de volgende tekst in beeld: "Praktijkopleider, Jos Huibers". In beeld staat het volgende weergeven: "Geeft direct leiding aan medewerkers in een technische bedrijfsomgeving." Ondertussen zit Wilfried aan tafel achter een laptop en telefoneert hij.

Als eerste neemt Wilfried het woord.

Wilfried: Ik ben medewerker bij KONE, in de functie field support technician. Ik volg de opleiding technisch leidinggevende aan het ROC in Tilburg.

Beschrijver: Jos neemt het woord over van Wilfried.

Jos: Kone is een marktleider in liften en roltrappen.

Beschrijver: Het woord gaat terug naar Wilfried. Ondertussen zitten Wilfried en Jos op de beelden samen in een overleg. In de volgende scene horen we hem tegen Jos. Ze zitten samen achter een laptop.

Wilfried: De keuze voor mij om door te leren is gekomen na een vraag intern. Die sollicitatieprocedure is positief afgerond. Inmiddels ben ik een halfjaar geleden aangesteld op deze positie.

Wat er dan nog open staat, dat we daar op kunnen aansturen.

Beschrijver: We horen nu Jos over Wilfried.

Jos: Wilfried is eigenlijk mijn rechterhand. In technisch vlak coacht en begeleidt hij het team. Hij stuurt bij en houdt voortgangen in de gaten van productie van onderhoud. Kennis. Geeft feedback aan de monteurs en terug aan mij.

Beschrijver: Na Jos gaat het woord naar Wilfried. De volgende scene gaat terug naar Jos en Wilfried die samen achter een laptop zitten. We horen Wilfried tegen Jos.

Wilfried: Mijn werkomgeving momenteel houdt in dat ik een onderhoudsgebied heb met een aantal liften. De extra werkzaamheden die erbij gekomen zijn dat is onder andere de werkplek begeleiden van nieuw aangenomen personeel en eventueel stagiaires. Voortgang van onderhoud van de collega's monitoren en waar nodig bijsturen.

Even kijken wat er nu aan de hand was en wat daar eventueel de analyse op is.

Beschrijver: We gaan terug naar Jos. Ondertussen komt het bordje van SBB in beeld met daarop "Wij leiden vakmensen op", het logo van SBB en "Erkend leerbedrijf".

Jos: Ik denk dat het belangrijk is wat Wilfried leert, is dat hij een organisatorisch vermogen heeft. En ook hoe hij mensen moet benaderen.

Beschrijver: Wilfried neemt het woord over van Jos. In de volgende scene is de camera gemonteerd op het dashboard van een auto. Wilfried zit achter het stuur en we horen hem. Daarna geeft Wilfried feedback over Jos. Na het verhaal van Wilfried gaat de video naar een afstuiting toe.

Wilfried: Soms is het weleens lastig om iemand de waarheid te vertellen als die iets niet goed doet.

Wij gaan een storing verhelpen met een collega. Ik ga nu weer onderweg.

Samenwerking met Jos gaat hartstikke leuk. We hebben een goede interactie met elkaar. We kunnen goed met elkaar overweg. Dat is ook wel prettig.

Beschrijver: In beeld staat "Vakfacts" met daaronder "Technisch Leidinggevende". De vakfacts staan opgesomd in beeld: "administreert en archiveert gegevens", "begeleidt medewerkers en voert werkoverleg", "bewaakt de voortgang en voert de eindcontrole uit", "plant en verdeelt de werkzaamheden", "inventariseert en bestelt materialen en middelen". De volgende scene geeft weer: "Skills", "Technisch Leidinggevende" met daaronder de benodigde skills: "techneut", "overtuigend", "helikopterview", "planmatig", "zelfstandig", "verantwoordelijk". Ter afsluiting staat in beeld: "Dit is een productie van beroepsonderwijs (het logo van SBB) bedrijfsleven". "De opnamen voor deze film zijn gemaakt bij één of meer erkende leerbedrijven". Onder de tekst staat het logo van SBB.

Beroep

Als technisch leidinggevende geef je direct leiding in een technische omgeving zoals de metaal-, elektro- of installatietechniek, houtverwerkende, timmer- of meubelindustrie, mobiliteitsbranche, carrosseriebranche of tandtechnische laboratoria. Je bent stressbestendig en flexibel, je kan snel schakelen, je behoudt het overzicht en handelt planmatig. Je bent technisch onderlegd, aangezien collega’s en klanten voor technische vragen bij je komen. Daarnaast zie je het belang in van veilig en milieuverantwoord werken op de werkplek. Je voelt je daar verantwoordelijk voor en handelt er ook naar. Je bent een allround vakman. Je kunt goed tegen veranderingen. Plannen is voor jou geen probleem. Je kunt goed met collega’s opschieten.

Studie in cijfers

Leerweg:
Afgestudeerden met werk 89%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers
Baankans (op dit moment) 10 Na je opleiding
Landelijk in jouw vakgebied, na je opleiding
Startsalaris €17
Landelijk gemiddeld bruto uurloon Lees meer over studie in cijfers
Afgestudeerden met werk 99%
Landelijk percentage studenten dat 1,5 jaar na behalen van het diploma werk heeft Lees meer over studie in cijfers

Check de toekomst van deze sector